nieuws

Stadion bedreiging voor Chinatown Philadelphia

bouwbreed Premium

De Amerikaanse stad Philadelphia is een charmeoffensief begonnen. Daarvoor zijn beroemde namen ingehuurd zoals Oprah Winfrey. Die laat haar landgenoten via tv-spots weten dat in Philadelphia de ‘menselijke maat’ nog niet is platgedrukt door kantoormonsters. “You’ll love Philadelphia en Philadelphia will love you back”, aldus Oprah verleidelijk.

Dat geldt blijkbaar niet voor de Chinezen van Philadelphia. Die komen namelijk in opstand tegen het plan van stadsbestuur en bedrijfsleven voor de bouw van een nieuw honkbalstadion, dat 200 miljoen dollar (460 miljoen gulden) gaat kosten. De Chinese gemeenschap heeft daar op zich niets tegen, maar raakte wel in rep en roer toen burgemeester John Street bekendmaakte dat het nieuwe stadion wordt gebouwd bij de kruising van de 12e Straat en de Vine Street. Dat is de noordelijke top van Philadelphia’s Chinatown. “Wij hebben al heel wat beledigingen van het stadsbestuur geslikt, maar dit gaat te ver. Chinatown wordt opgezadeld met extra verkeersproblemen en horden stadionbezoekers, die het karakter van ons stadsdeel zullen verzieken”, aldus Ken Wong, woordvoerder van de groep Chinatown-zakenlieden die oproept tot een algemene staking. Dat is niet vertoont sinds de Chinezen tijdens de Tweede Wereldoorlog actie voerden tegen Japanse plannen om China te veroveren. “Nu wil men Chinatown veroveren en dat gaat niet”, vindt Wong.

Drukmiddel

Er komt een mars naar het stadhuis plus petitie voor het gemeentebestuur. Verder wordt alle verkeer in Chinatown uren geblokkeerd en gaan alle zaken een dag dicht. Het scherpste wapen reserveert de Chinese gemeenschap voor later dit jaar. “Wij zullen geen van de politieke partijen steunen als dit plan doorgaat”, zegt Wong.

Reageer op dit artikel