nieuws

Serie schrankladers van New Holland

bouwbreed Premium

New Holland, onderdeel van Case/New Holland (CNH), heeft een serie schrankladers geïntroduceerd. Alle vijf modellen zijn uitgerust met de laadarm SuperBoom. De nieuwe serie behelst de modellen LS140, LS150, LS160, LS170 en LS180. De verschillen tussen de eerste twee zijn gering: het nuttig laadvermogen bijvoorbeeld is respectievelijk 627 en 636 kilo. Ook tussen de LS160 en LS170 zijn de verschillen klein: het nuttig laadvermogen is respectievelijk 793 en 800 kilo. Dat van de LS180 is veel groter: 1158 kilo. In tegenstelling tot de gebruikelijke hefarmen is de SuperBoom zo ontworpen dat het bereik naar voren groter wordt als de last wordt geheven. De laadarmen hebben een laag zwaartepunt, waardoor het zicht opzij en naar achteren toeneemt. Ze kunnen bijna verticaal omhoog. De machinist kan de lading zien als deze wordt opgetild. De modellen beschikken alle over een snelwisselsysteem. De LS- schrankladers van New Holland hebben verhoudingsgewijs een lange wielbasis. Toch is de totale lengte niet afwijkend groot. Samen met het lage zwaartepunt zijn de machines ook in ruw terrein stabiel. Bij de laders draagt de achterkant in ongeladen toestand 65 procent van het gewicht. In geladen toestand draagt juist de voorkant een zelfde percentage van het totaalgewicht. Daardoor is de machine wendbaar op de vooras en kan zij ronddraaien op een afstand die niet groter is dan de eigen lengte.

Uitwendige hydrauliek De LS-machines zijn standaard uitgerust met een aansluiting voor uitwendige hydrauliek op de laadarm. Deze aansluiting, die met een hendel op het controleniveau aan de rechterkant wordt bediend, kunnen allerlei accessoires worden aangesloten, zoals klemmen, grondboren, graaf/laadbakken, kiepbakken, palletvorken en straatveger. New Holland heeft de LS-schrankladers zo ontworpen dat minder routineonderhoud nodig is en de onderhoudsbeurten meer verspreid zijn. Een smeerbeurt om de 50 draai-uren en aanspannen van de aandrijfkettingen hoeft maar om de duizend uur te gebeuren. De fabrikant mikt met de machine, die ook voor minder ervaren machinisten eenvoudig te bedienen is, vooral op de verhuurmarkt. De schranklader LS170 van New Holland heeft een nuttig laadvermogen van 800 kilo.

Reageer op dit artikel