nieuws

‘Prijzen en levertijden van glas gaan flink omhoog’

bouwbreed

De prijzen en de levertijden van glas nemen de komende tijd flink toe. Vooral de levertijd van kantoorglas kan fikse vertraging oplopen. Dat voorspelt directeur Kuipers van glasgroothandel Boelens Glas in Leeuwarden.

Sinds eind vorig jaar steeg de glasprijs al met gemiddeld twintig procent en het einde is nog niet in zicht. Dit najaar wordt opnieuw een stijging van zo’n twintig procent verwacht. De oorzaak is de toenemende vraag door nieuwbouw en het tekort aan productiecapaciteit. De schaarste beperkt zich niet tot Nederland, maar strekt zich uit tot heel Europa en Azië. “Na de economische crisis in Azië zijn daar glasfabrieken gesloten”, weet Kuipers. “Nu de crisis achter de rug is en er flink wordt gebouwd, stijgt de vraag navenant en dus kampen we nu met een dreigend tekort.” Kuipers zegt zijn klanten nog van voldoende glas te kunnen voorzien, maar de kosten gaan omhoog. “Ik moet de stijgende prijzen doorvoeren, net als onze concurrenten dat zullen doen.” Het tekort aan glas is branchewijd. Zo is er niet alleen een tekort aan blank Float-glas, maar ook aan specialer soorten, zoals Colorbel-glas; geëmailleerde, geharde beglazing voor gevelbekleding. Door de prijsstijging staat de winstmarge van Boelens Glas, dat behoort tot multinational Glaverbel, onder druk. Toch verwacht Kuipers de huidige omzet van 22 miljoen te kunnen verhogen.

Reageer op dit artikel