nieuws

Pensioenfondsen beleggen een biljoen

bouwbreed Premium

Het totaal aan beleggingen van de pensioenfondsen en verzekeraars is in het eerste kwartaal met zeven procent gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het belegde vermogen groeide twintig procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999 en is sinds 1996 verdubbeld.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt het belegde vermogen van de pensioenfondsen voor het eerst boven de 1.000.000.000.000 (1023 miljard) gulden. Verzekeraars belegden in totaal voor bijna zeshonderd miljard. Het grootste deel van de stijging was in het eerste kwartaal te danken aan herwaarderingen. Door hogere beurskoersen werd op aandelen in totaal 40 miljard winst geboekt. Het onroerend goed in de portefeuilles van de institutionele beleggers werd twee miljard meer waard en obligaties wonnen 24 miljard in waarde. Het aandeel dat in het buitenland wordt belegd neemt toe. Eind maart was zestig procent van de middelen van pensioenfondsen in het buitenland geïnvesteerd. Een jaar eerder was dit nog 46 procent. De hoeveelheid buitenlandse beleggingen van pensioenfondsen is drie maal zo groot als dat van de verzekeraars, meldt het CBS.

Reageer op dit artikel