nieuws

Paleiskwartier paradepaardje Den Bosch

bouwbreed Premium

‘We gaan nu ook van start met restauratie vestingwerken’

Den Bosch heeft een historische binnenstad, waar de gemeente erg voorzichtig mee omgaat. Het gevolg hiervan is het ontbreken van een aantal moderne functies in het centrum van Den Bosch.

“Jarenlang zaten we hiermee in onze maag, want we willen de bewoners natuurlijk niet iets onthouden wat in andere steden wel te vinden is. Daarom is er lang gezocht naar een locatie waar de binnenstad kon uitbreiden”, aldus woordvoerder M. Horvers van de gemeente. Enkele jaren terug wees het stadsbestuur daarom een oud bedrijventerrein aan de rand van de binnenstad aan als uitbreidingslocatie. “Dat is de plek waar nu de eerste fase van Paleiskwartier is gerealiseerd. Appartementencomplex La Cour, het nieuwe Paleis van Justitie, kantoorgebouw Malmberg en de Van Lanschottoren zijn in de afgelopen jaren gebouwd. Vorige week is de tweede fase gestart, die onder meer bestaat uit 1200 appartementen, 120.000 vierkante meter kantoorruimte, een hotel- en congrescentrum en een enorme bioscoop.” Rond 2005 moet dit nieuwe gedeelte van de binnenstad gereed zijn. Maar Den Bosch heeft meer op het programma staan. “Na de opening van de Binnendieze, waar we vijfentwintig jaar mee bezig zijn geweest, is het nu tijd voor de restauratie van onze vestingwerken. Niet alleen worden de muren in oude staat hersteld, de stad moet er tevens een stuk toegankelijker door worden. Hier en daar zal deze restauratie worden gecombineerd met de realisatie van nieuwe moderne voorzieningen zoals parkeerterreinen. Ook dit project zal al gauw vijftien jaar in beslag gaan nemen. Verder wordt er natuurlijk overal gebouwd aan nieuwe voorzieningen. Zo krijgt de binnenstad binnen een paar jaar een nieuw stadhuis. Maar alle ogen in Den Bosch zijn nu voornamelijk gericht op het Paleiskwartier.”

Reageer op dit artikel