nieuws

‘Ouderwetse’ kabels bieden zekerheid bij alarmmelding

bouwbreed Premium

Ouderen hechten aan veiligheid. Om die reden maakt de domotica in het complex Zuster Celinehof van de Nuenense corporatie Helpt Elkander gebruik van ‘ouderwetse’ bekabeling. Anders dan draadloze systemen garandeert die een ongestoorde verbinding. De bewoners kunnen er zo op vertrouwen dat een alarmmelding altijd wordt opgemerkt.

Alarmeringen verlopen via de zogeheten zorgtelefoon. Die reageert op brand, inbraak, het ontbreken van beweging en op een hulpvraag van een bewoner. In al die gevallen schakelt een computer het geluid van bijvoorbeeld de televisie uit, doet het licht aan en legt via de zorgtelefoon automatisch een spreek/luisterverbinding met de meldbank van Thuiszorg Kempenstreek. Dat gebeurt ook wanneer de bewoner één van de vele meldknoppen indrukt of een polszender activeert. Hulpverleners kunnen met een elektronische kaart de woning binnen wanneer de bewoner de deur niet meer zelf kan openen.

Computer

De woningen van het Zuster Celinehof hebben genummerde stopcontacten. De computer bepaalt op welk stopcontact in geval van nood spanning moet staan. Het bijbehorende programma gaat uit van het Nederlandstalige Windows. Helpt Elkander geeft bewoners over pakweg een jaar de mogelijkheid zelf de computer te programmeren. Tot dan inventariseert de corporatie de wensen van de bewoners voor het basisprogramma. Dat ligt in duplo bij de installateur en de corporatie. De kosten van het systeem blijven beperkt, doordat het zoveel mogelijk uit bestaande producten is samengesteld. Alleen de computer vergt onderhoud. Die is echter zodanig opgebouwd, dat het personeel van de Nuenense corporatie er zelf aan kan werken. Na een verhuizing zet een monteur de computer in de basisstand, om die later opnieuw te programmeren met de wensen van de nieuwe huurder. Die betaalt maandelijks vijftig tot zestig gulden voor de domotica. De huidige bewoners maken er gratis gebruik van.

Videocamera

Op de eigen televisie zien de bewoners wie voor de centrale toegangsdeur staat. Het beeld komt van een videocamera in het deurbelpaneel en komt via een telefoonkabel in de woning. Aanvankelijk zou dat via de kabel van de centrale antenne inrichting (cai) gebeuren. Deze oplossing viel iets goedkoper uit, maar zou een televisiekanaal in beslag nemen. Daarbij verschijnt het cai-signaal op alle televisies van het complex, zodat de bewoners zouden zien wie bij de buren op visite komt. Bezoek wat nu een huisnummer kiest, krijgt via de telefoon contact met de bijbehorende woning en maakt een spreek/luisterverbinding. Die verbreekt na maximaal vijf minuten om de lijn open te houden voor alarmmeldingen. Bewoners schakelen ’s nachts met een knop in de slaapkamer de bewegingsdetector uit en halen tegelijk de spanning van het fornuis. Het systeem doet ook de verlichting uit, de verwarming in de nachtstand en het inbraakalarm aan. Eenzelfde knop bij de voordeur doet hetzelfde wanneer de bewoner het huis verlaat.

Reageer op dit artikel