nieuws

Op de steiger wappert de Turkse vlag

bouwbreed Premium

G & O Dakwerken uit Tiel schaart zich bij de top-tien dakdekkingsbedrijven in Nederland. Van de tachtig vaste werknemers is ongeveer tien procent allochtoon. Deze Turkse werknemers staan in hoog aanzien bij het bedrijf. “Het zijn harde werkers, die een goede sfeer kunnen bewaren en waar je op kunt vertrouwen”, zegt projectmanager Pieter van Wijk van G & O Dakwerken. Met die sfeer is zeker deze weken niets mis. Op het dak wordt nergens anders meer over gepraat dan over voetbal. Tijdens het sjouwen van isolatiemateriaal nemen de dakdekkers de spelers een voor een genadeloos door. Turan moet niks van Hakan Sükür hebben. Die ballen van Sükür zijn bij toeval in het doel gekomen. “Nee, geef mij Okan maar.” Van oudsher supporten de Turken in een kampioenschap hun ploeg trouw tot de kwart finale, daarna bleek het nooit meer nodig. Nu moet het roer om. Er moeten kaartjes worden gekocht voor de wedstrijd van morgen. Turan heeft vertrouwen in zijn land, mits de eerste vijftien minuten van de wedstrijd goed verlopen, zo profeteert hij. “Als ze in dat kwartier goed op dreef komen, dan redden ze het. Dan is het feest in Eindhoven en gaan we hier uit ons dak.” Voorman Peter Berendse vindt alle gesprekstof op het dak prima, zolang er maar wordt gewerkt. Hij heeft voor de gelegenheid een oranje T-shirt aangetrokken met daarop de tekst Oranje Only. “Een beetje jennen hoort erbij”. De Turken hebben de Walen, die beneden aan de vloer werken, nog niet gezien. Volgens het rooster in de keet werken ze woensdag voor het eerst met de Belgen samen, na de dramatische wedstrijd van maandag waarin Turkije België uitschakelde van het EK. Maar verder dan wat gesar zal het zeker niet gaan, verwacht Van Wijk. In opdracht van Dijkham Bouw Nijkerk dekt G & O Dakwerken op het industrieterrein Katsbogte in Tilburg het dak van een 20.000 vierkante meter groot bedrijvencomplex.

Kunststof Het bedrijf verzorgt vooral bitumen daken. Eenderde van het werk betreft kunststof dakbedekkingen. “Het gaat goed met G & O Dakwerken, heel goed zelfs”, promoot projectmanager Pieter van Wijk. Desondanks vindt hij nog wel ruimte voor wat gemopper. “De prijzen voor polystyreen rijzen de pan uit. Vanaf 1 januari dit jaar is de prijs per vierkante meter gestegen van 6,5 gulden tot een tientje. En het eind is nog niet in zicht. Dakdekkers en aannemers zijn nu enorm aan het hamsteren om de verwachte prijsstijging in september te ontlopen. Voor een deel zijn de verhoogde prijzen toe te schrijven aan de gestegen olieprijzen, voor een ander deel omdat de prijs voor polystyreen altijd te laag is gebleven. Dat verschil wil men kennelijk in sneltempo inhalen.” Het 22 jaar oude bedrijf heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd, zowel in Nederland als in België. De dakdekking van Maasglas in Tiel (bijna 60.000 vierkante meter) is blijkens de referentie het grootste project dat het bedrijf uitvoerde. Voor de toekomst staat het bedrijfspand van ODS in Rotterdam (40.000 vierkante meter) op de agenda.

Fanatiek

Van Wijk (33) noemt het bedrijf “jong, snel en fanatiek”. Hij is vooral verantwoordelijk voor het werk in het Zuiden, waarin de utiliteitsbouw de belangrijkste plaats inneemt. Ongeveer vijftien procent van het werk bestaat uit renovatie. “We streven naar meer renovatiewerk”. Zijn moeilijkste taak is volgens eigen zeggen het motiveren van de werknemers. “Als je al voldoende personeel kunt krijgen, want het blijft tobben”. Voor de Turken hoeft Van Wijk voorlopig geen stimulerende middelen in te zetten. Daar zorgt de voetbalploeg voor. Als het dak in Tilburg maandag is roodgekleurd, weten we dat de Turkse dakdekkers uit hun dak zijn gegaan. Bedrijfsprofiel

G & O Dakwerken is in 1978 ontstaan als installatiebedrijf in loodgieterswerkzaamheden en breidde allengs zijn activiteiten uit. De onderneming heeft 80 vaste werknemers, met 40 extra krachten in piektijden. Het bedrijf is gespecialiseerd in bitumen en kunststof dakbedekking, met het accent op bitumen. De omzet bedraagt achttien miljoen gulden per jaar.

G & O Dakwerken is volledig gecertificeerd. Het is in het bezit van VCA ** , ISO 9002 en het KOMO procescertificaat.

‘Het eerste kwartier is bepalend voor de wedstrijd Turkije-Portugal’

Reageer op dit artikel