nieuws

Online bouwen op Europese schaal

bouwbreed

Het net sluit zich rond Nederland, zo lijkt het als je de site van’buildonline.com’ bezoekt.

Anders dan de euforie rond het Europees voetbalkampioenschap dezer dagen is Nederland (maar ook België) een witte plek op kaart van Europa van dit Internet-initiatief. ‘Europe’s leading e-Construction site’ is een van oorsprong Iers initiatief en timmert ook aan de weg in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Duitsland, maar heeft voor zover bekend nog geen bruggenhoofd veroverd in de lage landen.

Is of wordt dit dé grote marktplaats voor de Europese bouwindustrie?

Vooralsnog zijn het lokale versies van eenzelfde moeder-website, waarbij de op het oog foutloze lokale aanpassing in de taal van het land bewondering afdwingt. Onduidelijk is hoeveel partijen zich al aangesloten hebben, maar de roep van een dergelijk netwerk lijkt groot te zijn. Het begon allemaal in Ierland, in juli 1999, met de Ier Brian Moran die president van de firma is. Na acht maanden hadden zich ruim duizend inkopers en andere sleutelfiguren aangemeld, tezamen goed voor de helft van de Ierse inkoopkracht in de bouw. Moran wordt sinds een halfjaar terzijde gestaan door Mark Suster als chief executive officer, die in de USA werd getraind tot consultant. Een grote som durfkapitaal van ruim 16 miljoen dollar is er inmiddels ingestoken en daarmee was de club klaar voor een Europese ‘uitrol’ zoals dat zo typisch anglicistisch heet. Het bedrijf, of in elk geval het uithangbord op het web, lijkt op drie belangrijke pijlers gebouwd te zijn. De eerste twee zijn nuttig, maar niet onderscheidend van wat we in Nederland al hebben: Project Online voor samenwerking tussen bouwpartners in projecten via een extranet en Suppliers Online waar leveranciers hun databases met productinformatie kunnen onderbrengen: voor 1.500 euro sta je daarin. Echt nieuw en opvallend is de derde dienst Trade Online, de inkoopplaats waar je aanbestedingen kunt doen bij leveranciers, of zelf kunt zoeken naar de bouwmaterialen die je nodig hebt. Ik ken hier nog geen voorbeelden van in ons land. Beide partijen spelen er een actieve rol, en dat is het aantrekkelijke ervan. Veel andere web-toepassingen kennen een passieve aanbieder waar de vrager naartoe moet komen. Inkopers kunnen hier aanbieders naast elkaar leggen en misschien zelfs gezamenlijk tegen elkaar uitspelen; leveranciers kunnen snel inzicht krijgen in de ‘tenders’ die er ingebracht worden en daarop inschrijven.

Hoge resolutie

In april werd bekend dat de Ierse entrepreneur ook plannen met Nederland zou hebben, maar die zijn duidelijk nog in een vroeg stadium. Het tijdschrift Time verkoos Buildonline in elk geval vorige week tot de top 50 van ‘hottest tech firms’ in Europa. Eén technisch nadeel van de sites: je bent verplicht je scherm in te stellen op een hoge resolutie van 1024 bij 768 beeldpunten (of pixels) en dat is voor veel computergebruikers beslist nog geen standaard. Op de eerstgenoemde twee terreinen zijn er veel overeenkomsten met bijvoorbeeld Bouwonline.nl in ons land: de samenwerking in projecten kan hier ook via internet en met de Bouwgids wordt eveneens aan een leveranciersbestand gewerkt. En de naam vertoont ook uitermate veel overeenkomsten. Wat overal op dit soort bouw-portals nog ontbreekt, ook bij Buildonline, is het daadwerkelijk kunnen uitvoeren van transacties voor de aanschaf van bouwmaterialen, de ware e-commerce, maar dat is een kwestie van tijd.

Besproken: www.buildonline.com

Reageer op dit artikel