nieuws

Nieuwe technologie levert installateur minder op

bouwbreed

De 3334 installateurs en detailhandelaren van de Unie van Elektrotechnische Ondernemers (Uneto) boekten vorig jaar een gezamenlijke omzet van ongeveer 19 miljard gulden; 6 procent meer dan in 1998. De elektrotechnische installateurs zetten vorig jaar zo’n 6,8 miljard gulden om. De omzet uit de woningbouw steeg ondanks een slecht derde kwartaal met 5,6 procent. In de utiliteit werd een toename van bijna 21 procent geboekt.

In de industrie werd daarentegen een daling genoteerd van zo’n 8 procent. De omzet in de infrastructuur kelderde als gevolg van het slechte derde kwartaal met ongeveer 13 procent. Installateurs lijken hun greep op nieuwe technologie te verliezen. Uneto noemt het in het verslag over 1999 opvallend dat vooral de nieuwe technologie minder omzet opleverde. Mogelijk wordt steeds meer van deze omzet buiten de sector gerealiseerd. Dat zou kunnen betekenen dat met name de industrie vaker installatiewerk laat doen door de leverancier van de productielijnen.

Traditioneel

Het gebrek aan voldoende gekwalificeerd personeel bij de elektrotechnische installateurs kan de omzetdaling ook verklaren. Enkele Uneto-leden moeten door personeelsgebrek opdrachten afwijzen. De achterblijvende groei in deze periode van hoogconjunctuur kan erop duiden dat opdrachtgevers om die reden projecten moesten uitstellen. Beoordeeld naar soort installatie lijkt de groei vooral voor rekening van de ‘traditionele’ activiteiten als ontwerp, realisatie, onderhoud en beheer van algemene licht- en krachtinstallaties te komen. Het omzetaandeel van ‘nieuwe’ activiteiten als gebouwautomatisering, telefonie en datacommunicatie neemt af.

Groeimarkten

Uneto noemt dat vreemd, omdat juist die activiteiten sterke groeimarkten zijn. Het feit dat dit niet voor de elektrotechnische installaties geldt, versterkt de indruk dat andere ondernemers dan Uneto-leden deze markten bedienen. In cijfers, exclusief btw: de omzet in licht en kracht steeg met 15,9 procent tot zo’n 4,2 miljard gulden en leverde 62 procent aan de totale omzet van 6,8 miljard gulden. Procesbesturing nam met 1,7 procent toe tot 375 miljoen gulden; 14 procent van het omzettotaal. Beveiliging zette 7,2 procent minder om en leverde 375 miljoen gulden op oftewel 5 procent van de totale omzet. Het aandeel gebouwautomatisering daalde met 10,1 procent tot 116 miljoen gulden en droeg 2 procent bij aan het omzettotaal. Datacommunicatie zakte met 12,8 procent in tot 601 miljoen gulden; 9 procent van de totale omzet. Overige activiteiten brachten 11,6 procent minder oftewel 536 miljoen gulden op.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels