nieuws

Nieuwe technieken bij renovatie woonwijken Sneek

bouwbreed

Nieuwe technieken spelen een belangrijk rol bij de stedelijke vernieuwing in Sneek. Renovatie van woonwijken zal gepaard gaan met toepassing van bodemwarmte en waterterugwinsystemen. Daarnaast besteedt de gemeente meer aandacht aan zonnewarmte en wil zij in toenemende mate gebruik maken van grijswatercircuits.

Dit maakte het college van B en W bekend op een persconferentie. De gemeente verwacht de komende tien jaar tweehonderd miljoen te investeren in stedelijke vernieuwing en nieuwe woonwijken. Daarvoor heeft zij een budget van ruim twintig miljoen gulden, zodat elke geïnvesteerde overheidsgulden een tientje aan investeringen uit de private sector moet genereren. Het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing kenmerkt zich daarnaast als een pilot project in de provincie. Volgens het college staat Sneek een geïntegreerde aanpak voor, waar behalve wonen ook de functies werken, recreëren en verkeersdoorstroming een belangrijke rol spelen. Het college wil haast maken met onder andere de zuidelijke omlegging van de A7. Voor eind dit jaar wordt begonnen met de aanleg van het laatste deel van de stadsrondweg. Ook wordt de binnenstad verder gerenoveerd en autoluw gemaakt. Aan de stadsgrens komen transferia. Geld wordt eveneens gestoken in de renovatie van wegen. Die worden smaller in woonwijken, terwijl er ook maar aan één kant een trottoir komt. Zo wil de gemeente geld en grondstoffen besparen.

Renovatie

Tevens staat vooraan in de planning een drastische renovatie van de wijk Sperkhem-Tuindorp, gebouwd in de jaren vijftig en zestig. Projectontwikkelaars zijn druk bezig met het uitwerken van nieuwbouwplannen in de voormalige drugswijk. Plannen worden uitgewerkt voor de wijk IJlsterkade. Dit oude bedrijventerrein krijgt een woonfunctie, waarbij wonen aan het water in een niet stedelijke omgeving voorop staat, net als in de wijk Het Eiland. Vanwege het innovatieve karakter en de pilot functie rekenen B en W op een bonus van 1 miljoen van de provincie, een bedrag dat al in de plannen is verdisconteerd.

Reageer op dit artikel