nieuws

MKB wil duidelijkheid over begrip ondernemersrisico

bouwbreed

MKB Amsterdam wil van de rechter weten wat precies wordt verstaan onder ondernemersrisico. De organisatie doet dit met winkeliers aan de Amsterdamse Overtoom in een kort geding tegen de gemeente Amsterdam.

Aanleiding voor het geding is de herprofilering van de belangrijke verkeersader richting centrum. Oorspronkelijk zouden de winkeliers daar negen maanden last van hebben. Inmiddels is die termijn door uiteenlopende oorzaken opgelopen tot twee jaar. Gaande het proces is eerst besloten ook een persleiding voor een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie aan te leggen. Vervolgens is het werk stilgelegd omdat de gemeente de Arbowet niet in acht nam. Duivenliefhebbers winnen een rechtszaak waardoor bomen niet kunnen worden verwijderd zolang de houtduiven broeden. Tenslotte is besloten het werk drie maanden te onderbreken wegens herprofilering van de A10- West, zegt MKB-bestuurslid Grifhorst. Voor de ondernemers aan de Overtoom is daarmee de maat vol. Die leiden volgens zeggen een omzetverlies van 30 tot 40 procent. Onderhandelingen met de gemeente over een schadevergoeding lopen stuk op het begrip ondernemersrisico. Dat begrip is volgens Grifhorst vaag en nergens duidelijk omschreven. Een uitspraak van de rechter moet daarin duidelijkheid brengen. Als die uitspreekt dat in het geval van de Overtoom sprake is van een risico dat door ondernemers niet zelf kan worden gedragen, kan dat gevolgen hebben voor andere grote projecten in Amsterdam en de rest van Nederland.

Reageer op dit artikel