nieuws

Miljoenenschade De Kock Van Gelder

bouwbreed

Directeur J. Schuurman van kozijnenfabriek De Kock Van Gelder schat dat de schade van de uitslaande brand, die woensdagavond een groot deel van het bedrijf uit Beneden-Leeuwen verwoestte, in de miljoenen guldens zal gaan lopen.

Daags na de brand spreekt Schuurman van een ‘ramp’. De spuiterij, de afmakerij en de houtopslag zijn totaal in de as gelegd. “De schade? Ik verwacht toch snel een miljoen of drie, vier.” De directeur beseft evenwel dat het nog erger had gekund. “Er zijn gelukkig geen doden of gewonden gevallen. Op het moment dat de brand uitbrak, waren de werknemers net naar huis. Dat is een positief punt.” De fabriek, waar voornamelijk houten kozijnen worden gemaakt, telt ongeveer 85 werknemers en bestaat al meer dan honderd jaar. Alle werklieden hebben voor de rest van de week vrijaf gekregen. “Uit emotioneel oogpunt”, zegt Schuurman. De productie wordt zo snel mogelijk overgeheveld naar een ander bedrijf. De naam daarvan wil de directeur nog niet vrijgeven. “Maar ik heb opties.” De brand brak woensdag rond vijf uur uit en was zo hevig dat in korte tijd een groot deel van de fabriek in vlammen op ging. “Het ging vrij snel ja”, bevestigt politiewoordvoerder B. van Ingen Schenau. “In de fabriek lag natuurlijk veel brandbaar materiaal. Bovendien was er een spuiterij aanwezig. Die wil vaak ook wel branden.” Over de oorzaak van de brand tast de politie nog in het duister. Brandstichting wordt niet uitgesloten. De technische recherche is inmiddels een onderzoek gestart. Schuurman stelt dat in het bedrijf voldoende brandveiligheidsmaatregelen aanwezig waren. “De sprinklerinstallatie is ook afgegaan, maar heeft de brand helaas niet kunnen stoppen.”

Reageer op dit artikel