nieuws

Malafide asfalteerders teisteren Apeldoorn

bouwbreed Premium

In de regio Apeldoorn is een groep malafide asfalteerders werkzaam. Dat zegt de politie Apeldoorn.

Engelssprekende mannen bieden aan om voor weinig geld asfalt te leggen. Het werk wordt vervolgens niet goed uitgevoerd of de klant krijgt een torenhoge rekening gepresenteerd. De groep oplichters heeft in ieder geval al één slachtoffer gemaakt, weet woordvoerder A. de Ronde van de politie Apeldoorn. “In Uddel beloofden de asfalteerders een groot stuk weg te leggen, maar dat ging dus niet goed.” Zeker is ook dat andere personen, vaak wonend in het buitengebied van Apeldoorn, zijn benaderd door de malafide asfalteerders. Het is overigens niet voor het eerst dat in de regio Apeldoorn onbetrouwbare asfalteerders actief zijn. Vorig jaar werd nog een aantal mannen aangehouden wegens vergelijkbare oplichtingspraktijken. Ook toen ging het om Engelssprekende personen. Of het nu om dezelfde groep gaat, weet de politie niet. “We sluiten het niet uit, maar zeker weten doen we het ook niet. Het kan ook zijn dat deze groep mensen het kunstje heeft afgekeken.” Door de ervaringen uit het verleden weet De Ronde hoe gehaaid de fraudeurs te werk gaan. “Soms wordt afgesproken om vijfduizend vierkante meter asfalt te leggen. Daarvoor wordt dan ook betaald. Achteraf blijkt echter dat er maar drieduizend vierkante meter is gelegd.” Zo op het blote oog lijkt de kwaliteit van het asfalt dat wordt gelegd, prima. Maar ook dat is vaak bedrog. De Ronde: “De asfaltlaag is veel te dun, waardoor zwaardere voertuigen er niet op kunnen rijden zonder dat het asfalt meteen wordt beschadigd.” Het taalverschil tussen opdrachtgever en uitvoerder wordt gebruikt om verwarring te scheppen, aldus De Ronde. “Eerst wordt een duidelijke afspraak gemaakt”, vertelt de politiewoordvoerder, “maar als achteraf een hogere rekening op tafel wordt gelegd dan de klant dacht overeengekomen te zijn, wordt de taalbarrière als oorzaak van het misverstand aangevoerd.” De politie heeft ditmaal nog geen aanhoudingen verricht, maar blijft wel extra alert nu er meerdere klachten zijn binnengekomen. Malafide asfalteerders blijken net als valse schoorsteenvegers en dakpannenleggers lastig op te pakken. Enerzijds omdat moeilijk valt te bewijzen dat er sprake is van oplichting, anderzijds omdat de zwendelaars nooit lang op één plek actief zijn. “Eens in de zoveel tijd komen ze weer terug en maken nieuwe slachtoffers”, weet De Ronde. De politie in Apeldoorn waarschuwt particulieren in zee te gaan met ‘asfalteerders’ die zeggen goedkoop asfalt te kunnen leggen. “Niet is gratis”, zegt De Ronde. “Ons advies is om alleen zaken te doen met een erkend bedrijf, het liefst uit de buurt.”

Reageer op dit artikel