nieuws

Koolstofvezel ideaal als externe wapening

bouwbreed Premium

Uitwendige wapening met koolstofvezels wordt in Nederland op relatief bescheiden schaal toegepast. Ing. R. van der Wijk ziet grote mogelijkheden.

“Het aanbrengen van uitwendige koolstofvezelwapening is een uitstekende manier om betondraagconstructies statisch te versterken. In het buitenland wordt het al jaren toegepast. Maar in Nederland zijn we op dat gebied nog wat conservatief,” zegt ing. R van der Wijk, technisch medewerker bij Sika in Maarssen. Dit concern is één van de ontwikkelaars van dit soort wapeningsmateriaal. Een grote rol bij de ontwikkeling speelde de samenwerking met Hexel, een Amerikaans concern met veel ervaring in de raketindustrie. Sika levert onder de naam CarboDur ondermeer 50 tot 150 millimeter brede lamellen van met koolstofvezel versterkte epoxyhars. Deze 1,2 of 1,4 millimeter dikke lamellen moeten met epoxy-lijm op de betonnen ondergrond worden aangebracht. De internationale term voor dit soort materiaal is CFRP, Carbon Fiber Reinforced Polymer. Sika verkoos op technische gronden koolstofvezels boven alternatieven als aramide- of glasvezels. Ook vond het bedrijf epoxy superieur aan polyesters en vinylesters. De treksterkte van koolstofvezellamellen is groter dan 2400 N/mm2. De rek tot breuk is 14 promille en de E-moduli kunnen liggen tussen de 150.000 en 300.000 N/mm2. Van der Wijk hield een lezing over uitwendige koolstofvezelwapening tijdens een bijeenkomst van de Vereniging Adviseurs Beton Onderhoud en Reparatie (Vabor). Hij benadrukte de relatief geringe kosten, de korte uitvoeringstijden en de slechts minimale toename van de constructieve afmetingen. Het materiaal is bijvoorbeeld te gebruiken bij betondraagconstructies die zwaarder belast gaan worden dan oorspronkelijk was voorzien. En bij wijzigingen in de draagconstructie door bijvoorbeeld het maken van ravelingen (doorgangen). Ook het optreden van schades door veroudering, brand of corrosie zijn met uitwendige wapening te ondervangen. Naast lamellen bestaan ook elementen in hoekvorm, bedoeld voor het opnemen van dwarskrachten, en koolstofweefselmatten voor de versterking van constructies in gebieden waar aardbevingen voorkomen.

Veiligheid

Uiteraard is de veiligheid een belangrijke factor bij het versterken van betonconstructies. Vooral in het buitenland zijn op dat gebied al veel proeven genomen. Momenteel lopen nog tests om ook in Nederland de laatste reserves weg te nemen. Van der Wijk: “Zo hebben ze bij Sika in Zwitserland een zes meter lange, uitwendig versterkte balk vier miljoen op en neer gaande bewegingen laten ondergaan. Geen spoor van vermoeidheidsverschijnselen. Nederlandse constructeurs willen dan toch nog wat concretere informatie. Nou, dat kan natuurlijk, maar dat kost wel tijd.” De toepassing van CFRP-lamellen moet zeer zorgvuldig gebeuren. Een bedrijf moet Komo-gecertificeerd zijn voor handmatig beton repareren en de werknemers moeten bij de leverancier een speciale scholing volgen.

Reageer op dit artikel