nieuws

Investeringen groeien naar 25 miljard

bouwbreed

De industriële investeringen zullen dit jaar groeien naar een topniveau van 25 miljard gulden. Dat verwachten althans de ondernemers in de industrie.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat die een groei verwachten van 22 procent. Voor 2001 schatten ze voorzichtig dat het investeringsniveau weer 10 procent zal dalen. De hoogste groei wordt verwacht in de metaal- en elektrotechnische industrie. In die sector gaan de ondernemers uit van een 30 procent hoger investeringsniveau dan vorig jaar. Voor 2001 doen deze ondernemers geen voorspelling. Ook grote groeiers zijn de voedings- en genotsmiddelenindustrie en de chemische industrie met beide 25 procent. De nutsbedrijven daarentegen verwachten na het topjaar 1999 zo’n 19 procent minder te investeren. In 2001 liggen de investeringen dan op hetzelfde niveau. Na jaren achteruitgang blijkt de delfstoffenwinning weer meer te gaan investeren, zo’n 11 procent. Voor volgend jaar zien de ondernemers in deze sector echter weer een 20 procent lager niveau.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels