nieuws

Injecteren betonmortel veilig voor Martinikerk

bouwbreed

Het via holle naalden injecteren van betonmortel in de bodem is de meest veilige en voor de hand liggende methode om een ondergrondse parkeergarage met toegangstunnel bij de Martinikerk in Groningen aan te leggen.

Dat zegt constructeur A. de Prouw van het gelijknamige bureau in Utrecht, dat als één van de eerste bedrijven in Nederland ervaring opdeed met deze oorspronkelijk uit België afkomstige Very High Pressure- methode (VHP). In Groningen wordt gevreesd dat de al flink verzakte Martinikerk door de aanleg van een ondergrondse tunnelbuis ernstige schade oploopt. De VHP-methode, waarbij onder zeer hoge druk betonmortel in de bestaande funderingen kan worden gespoten, is nog relatief nieuw. “VHP is uitermate geschikt voor de situatie bij de Martinikerk in Groningen”, zegt De Prouw. “De techniek is bij vrijwel elke grondsoort toepasbaar. Alleen bij waterdoorlatende grindlagen en onvoorziene grondwaterstromen kan VHP-complicaties geven. Daarom is het van groot belang dat vooraf deugdelijk geotechnisch en geofysisch onderzoek wordt gedaan naar de grondsamenstelling. Dat is absoluut noodzakelijk.”

Klei en zand

Vermoedelijk bestaat de bodem onder de Sint Jansstraat en het Martinikerkhof in Groningen uit een combinatie van klei en zand. Grindafzettingen zijn er volgens De Prouw naar alle waarschijnlijkheid niet te vinden. “Dat geeft bij VHP geen enkel probleem, want beide grondsoorten lenen zich uitstekend voor de injectiemethode. Van belang is de loop van de eventueel aanwezige grondwaterstromen te bepalen, zodat daar bij het injecteren rekening mee kan worden gehouden.” Groot voordeel van de door De Prouw bepleite methode is, dat geen grond hoeft te worden weggehaald en dat zonder gevaarlijke trillingen paal voor paal ondergronds een damwand wordt gecreëerd. “Dat is ideaal voor een omgeving waarin het behoud van monumentale gebouwen centraal staat”, zegt De Prouw. “Er gaat een ongeveer tien centimeter dikke holle naald de bodem in, die de betonmortel bij het roterend terugtrekken als het ware van zich afslingert. In enkele uren tijd staat daar dan een betonpaal. De methode is dus ook nog relatief snel, want het uitharden van de mortel duurt niet lang.” Hoewel de VHP-methode, in vergelijking met traditionele technieken, relatief kostbaar is, zou het volgens De Prouw het uiteindelijk best de goedkoopste oplossing kunnen zijn. “Met deze techniek wordt een hoop werk en tijd bespaard. Het is veilig, milieuvriendelijk en gegarandeerd trillingvrij. Bovendien hoeft niet eerst gegraven te worden en kan een ondergrondse damwand relatief snel worden gerealiseerd.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels