nieuws

Hotelbranche New York wacht waarschijnlijk recordjaar

bouwbreed

Vorige week ging aan de 42ste Straat in Manhattan, hartje New York, het nieuwe Hilton Times Square open. Maar de 444 kamers van het nieuwe Hilton zijn niet genoeg, dus is deze week alweer begonnen met de bouw een nieuw hotel.

Het luxe Westin Hotel – kosten 690 miljoen gulden – met 858 kamers staat aan de 43ste Straat hoek Broadway, een buurt waar vijf jaar geleden niemand een nieuw hotel durfde neer te zetten. “New York kan zeker zevenduizend hotelkamers extra gebruiken”, zegt Sean Hennesy, directeur van de horeca-adviesdienst van PriceWaterhouseCoopers. “Tien jaar geleden, tijdens de Golfoorlog, bereikte het hotelbezoek hier een dieptepunt. Maar sinds enkele jaren zit New York weer in de lift. Er wordt nu gebouwd in de 42ste en 43ste Straat. Dat is het oude theaterdistrict, dat langzaam maar zeker wordt verdreven”, aldus Hennesy. Het jaar 2000 kan weleens een recordjaar worden voor de hotelbusiness in Manhattan. De bezettingsgraad was in april 89,1 procent, een record. De gemiddelde kamerprijs bedroeg 245,67 dollar (565 gulden) per overnachting. “Dat zijn bedragen die investeren interessant maken”, meent Gary Barnett, eigenaar van het bedrijf Intell Investment and Management. Samen met Madison Equities begon hij twee jaar geleden met de bouw van het Planet Hollywood Hotel op de hoek van de 47ste Straat en Broadway.

Profiteren

Hennesy wijst erop dat alle grote nieuwe hotels aan Manhattans West Side komen. Vroeger door hotelketens gemeden omdat de East Side lucratiever was. “Nu beginnen de East- en de West-prijzen elkaar te naderen. Dat komt simpelweg door het enorme gebrek aan kwaliteitskamers. New York’s reputatie is sterk verbeterd sinds burgemeester Rudolph Giuliani hier orde op zaken heeft gesteld en de horeca én de bouw profiteren daar nu duidelijk van”, aldus Hennesy.

Reageer op dit artikel