nieuws

Honderdtonner van Grove ‘tilt’ de wet

bouwbreed Premium

Bij Grove Mobiele Kranen in Wilhelmshafen rollen sinds enkele maanden nieuw ontwikkelde kranen in de klasse van 100 ton van de band. De flexibele, perfect op de Nederlandse wetgeving toegesneden kraan was het paradepaardje op de open dag van importeur HDW in Ridderkerk.

“Juist in de lichtere klasse is het belangrijk dat je zonder duur hulptransport met een kraan aan het werk kunt”, zegt G. van Oord, hoofd verkoop van HDW. “Deze kraan heeft vijf assen en kan daardoor met een hijscapaciteit van een goede tachtig ton volledig legaal over de weg naar het werk.” Daarbij is inbegrepen elf ton ballast. Twintig ton extra ballast kan apart worden meevervoerd voor de zwaardere hijsklussen. Bovenop de uitschuifbare hoofdmast, die deel uitmaakt van de machine, past een jib met een maximale lengte van 34 meter. Tot drie meter uit het hart van de kraan is honderd ton te hijsen.

Weeglussen

De 100-tons kraan is nauwkeurig toegesneden op Nederlandse wetgeving. Mede daarom hebben enkele grote concurrenten van Grove zeer recentelijk soortgelijke machines op de Nederlandse markt gezet. Bij bestaande kranen van 80 ton liep de druk per as te hoog op. Volgens de wetgeving in ons land mag die 12 ton zijn. Tegen overtredingen wordt steeds vaker opgetreden. Door het realiseren van weeglussen langs de wegen stuurt de overheid aan op een lik-op-stuk-beleid. Kraanverhuurders worden daarom steeds kritischer als het gaat om asdruk. Voor de huurder van de kraan is de 100-tons kraan, gezien zijn prijs en kwaliteiten, een aantrekkelijke optie. Van Oord: “Enerzijds is hij heel sterk, met een goede hijstabel en een mooi werkbereik bij gebruik van een lange jib, anderzijds heb je bij gebruik van een korte jib en minder ballast een goede taxikraan.” De machine is snel op te zetten en makkelijk op één dag te gebruiken voor verschillende klussen. Een groot verschil met bijvoorbeeld de nieuwe 300-tons kraan die HDW vrijdag presenteerde. HDW heeft in korte tijd al acht van de nieuwe 100-tons en 1,3 miljoen gulden kostende kranen verkocht in Nederland.

Flexibel

De kraan, die valt in de categorie ‘all terrain’, is flexibel en goed manoeuvreerbaar op elk terrein en elke bouwplaats. De jib is onder een hoek verstelbaar en de machine heeft tien individueel sturende wielen, waarvan acht aangedreven. Het ‘twin lock’-verpenningssysteem zorgt voor een extra beveiliging op de telescoopcilinder. De kraanmachinist kan het werk met de hijsinstelling comfortabel in de gaten houden vanuit een kantelbare bovencabine. De kraan die HDW op de open dag tentoon stelde was bovendien voorzien van een camera. “Met de vergroting van 72x zoom kun je een kromme spijker zien op een diepte van 150 meter”, verzekert sales manager T. van Ginkel van producent Orlaco BV. Veiligheid is de belangrijkste reden om te kiezen voor een camera in de top van de kraan: de machinist kan alles zien wat wordt aangepikt. Op het gebied van hoogwerkers presenteerde HDW de Genie S125. Tot op heden ging de Genie tot 26 meter, maar dit nieuwe telescooptype heeft een reikwijdte van niet minder dan veertig meter. Borent was de trotse koper van het eerste Nederlandse exemplaar.

Reageer op dit artikel