nieuws

Grondprijs grote steden Duitsland stijgt explosief

bouwbreed

De prijs van een vierkante meter bouwland in de Duitse steden met meer dan een half miljoen inwoners is het laatste kwartaal van 1999 opgelopen tot gemiddeld 585 gulden. In gemeenten met minder dan tweeduizend inwoners werd slechts 51,50 per meter neergeteld.

Dit blijkt uit een analyse door het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden van 24.200 gemelde verkopingen. In het laatste kwartaal van 1999 veranderde in Duitsland 33,5 vierkante kilometer bouwgrond van eigenaar. Ruim eenderde van de oppervlakte ging van de hand bij transacties in de nieuwe deelstaten. Vergeleken met het slotkwartaal van 1998 steeg de grondprijs in Duitsland gemiddeld met negen gulden tot 111 gulden. In het westen van het land werd met 135 gulden twee keer zo veel betaald als in de nieuwe deelstaten, inclusief Oost-Berlijn. De prijs van bouwrijp land steeg in het westen van Duitsland tot 192,60 gulden. De kopers in het oosten moesten gemiddeld met 102 gulden per vierkante meter over de brug komen.

Reageer op dit artikel