nieuws

Friese regiopolitie investeert 81 miljoen

bouwbreed Premium

De Regiopolitie Friesland heeft plannen om de komende vijf jaar 81 miljoen te investeren in nieuw- en verbouw van bureaus. Dat staat in het huisvestingsplan.

Het gros van het geld, zo’n 40 miljoen, is bestemd voor uitbreiding en aanpassing van het hoofdkantoor in Leeuwarden. Daar zijn een nieuwe meldkamer, een arrestantencomplex met vijftig cellen en een opleidingscentrum gepland. Verder wil de Friese politie negen nieuwe bureaus realiseren. Korpsbeheerder Van Maaren moet haar goedkeuring nog geven. Zo heeft ze wel oren naar de verbouwplannen van het hoofdkantoor, maar ze laat eerst onderzoeken in hoeverre het haalbaar is om alle hulpverlenende instanties in Leeuwarden (politie, brandweer en GGD), onder te brengen in één gebouw. Dat moet dan op de plaats van het huidige hoofdkantoor komen. De Rijksgebouwendienst voert dit onderzoek uit. De resultaten worden eind deze maand verwacht. Blijkt samenvoeging van de diensten geen haalbare kaart, dan komen de huisvestingsplannen van de regiopolitie nadrukkelijk in beeld. De politie wil ook nieuwe bureaus bouwen in Sint Annaparochie, Franeker, Dokkum, Burgum, Heerenveen, Joure, Wolvega, Oosterwolde en Koudum. Burgum, Dokkum en Heerenveen krijgen voorrang, omdat de politie daar kampt met ernstig ruimtegebrek en omdat de panden niet voldoen aan de kwaliteitseisen. De nieuwbouw zou op korte termijn moeten beginnen. Het bouwmanagement besteedt de politie binnen nu en acht weken uit. Woordvoerder Dol wil niet zeggen aan wie, omdat de onderneming zelf nog niet op de hoogte is. Bij het aanbesteden van de bouwprojecten wordt met name naar ondernemingen uit de provincie gekeken. Waar dat niet mogelijk is, kijkt men over de provinciegrenzen. De regiopolitie rekent bij de uitvoering van de plannen op een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken.Verder wordt gekeken naar de mogelijkheid geld te lenen.

Reageer op dit artikel