nieuws

FNV: chauffeur heftruck moet opleiding volgen

bouwbreed Premium

FNV Bondgenoten pleit voor een verplichte opleiding voor heftruckchauffeurs, gezien de hoeveelheid dodelijke ongevallen met heftrucks de laatste jaren.

In de afgelopen tweeënhalf jaar vielen veertien doden te betreuren. In 1998 kwamen zes heftruckchauffeurs om, in 1999 vier en in de eerste vijf maanden van dit jaar eveneens vier. Het aantal slachtoffers met ernstig letsel loopt in de honderden. (185 zwaargewonden in 1998, 260 slachtoffers vorig jaar). De letselongevallen onder heftruckchauffeurs van dit jaar zijn nog niet bekend. De oorzaken van de ongelukken liggen onder meer bij het verkeerd beladen van de heftruck, het aanrijden van een collega of het omhoog laten staan van de ‘lepels’ na het lossen. Er bestaat op dit moment geen erkende opleiding tot heftruckchauffeur. Werkgevers zijn niet verplicht hun werknemers te scholen. FNV Bondgenoten vindt het hoog tijd dat dit verandert. Beleidsmedewerker Van Veelen: “De wetgeving is zo lek als een mandje. In de Arbowet staat weliswaar dat werkgevers hun personeel deskundig moeten maken, maar wat dat dan is, wordt niet vermeld. En de werkgevers moeten een goede heftruck gebruiken, maar wie controleert dat dan?” De vakbond wil dan ook dat er een verplichte, gespecialiseerde opleiding komt, met een erkend diploma en/of certificaat. De opleiding moet onafhankelijk worden getoetst. Daarnaast moet de werkgever veel meer controleren wie op de heftruck rijdt. “Iedereen kan nu op een heftruck klimmen en er mee wegrijden”, zegt Van Veelen.

Arbo

Ook de Arbodiensten moeten zich beter verdiepen in de problematiek, vindt de vakbond. “De Arbodiensten bezitten nu te weinig kennis op dit gebied. Ze zouden een checklist moeten ontwikkelen en aan de hand daarvan een advies geven aan de werkgever over bijvoorbeeld opleiding.” FNV Bondgenoten betreurt het dat de werkgevers tot nu toe niet willen meewerken aan het verplicht stellen van een gespecialiseerde opleiding.

Reageer op dit artikel