nieuws

‘Federatie als AVBB blijft altijd nodig, hoe je het ook wendt of keert’

bouwbreed Premium

Het AVBB blijft ook in de toekomst. Er is dus geen sprake van dat de federatie het loodje legt. Wel wordt gesproken over de taken.

“De overheid wil dolgraag met één organisatie in een sector praten. Het kan niet zo zijn dat Elco Brinkman namens het AVBB met Remkes praat en een uurtje later Joop Ravesloot namens het NVOB een ander verhaal komt vertellen. Dan vraagt Remkes zich terecht af wie nu eigenlijk de bouw vertegenwoordigt”, zegt een aantal lidverenigingen van het AVBB. De taken en bevoegdheden van het AVBB staan ter discussie nu zowel binnen de gww-sector als binnen de b&u sprake is van federatievorming. Daardoor zou er voor het AVBB minder te doen zijn. Dit geldt nog sterker als alle bouworganisaties, inclusief het AVBB ooit nog eens in één gebouw, komen. “Een federatie blijft altijd nodig, hoe je het ook wendt of keert. Maar wij zitten nu in een discussie die binnen bijvoorbeeld de metaal allang is gevoerd en heeft geleid tot de constructie zoals die bij het FME-CMW is”, aldus een ingewijde. Op de achtergrond speelt de reeds tientallen jaren durende machtstrijd binnen het AVBB over de zeggenschap binnen de federatie. Een aantal leden, waaronder het NVOB, is rechtstreeks lid. Andere, zoals de NVB Bouwondernemers en Ontwikkelaars, worden vertegenwoordigd. Zo is VGBouw spreekbuis voor de NVB dankzij P3N, een club binnen het AVBB die wordt gevormd door onder meer de toenmalige Progresbouw, NIVAG (nu samen VGBouw) en NVB. Binnen de gww-sector is dat in redelijke harmonie opgelost in het gww-overleg. In de federatievorming tussen VGBouw en NVOB ziet menigeen nu de kans de relatieve machtspositie van het NVOB binnen het AVBB te verkleinen. Anderzijds is ook de verwachting dat de b&u-poot en de gww-poot van het AVBB kans zien belangen die specifiek die sectoren aangaan, zelfstandig te behartigen buiten het AVBB om.

Reageer op dit artikel