nieuws

Ethiek

bouwbreed

Niet de (gladgepoetste) vorm van gebouwen, maar het gebruik ervan brengt leven in een stad, leerde mij een Toscaanse vakantie. Dat sluit aan bij het motto van de Biënnale van Venetië: ethiek, in plaats van esthetiek.

Vorm is uit. De Amerikaanse architect Tigerman onderscheidt, blijkens Architectural Record, vier aspecten: architectuur als business, professie, kunst en discipline. Het eerste vindt hij als louter geld verdienen niet interessant. Dat bureau en beroepsuitoefening op orde zijn, vindt hij slechts randvoorwaarde. Kunst is tijdverdrijf voor een incrowd die stijlen uit elkaar kan houden. Nee, wat telt voor Tigerman is discipline: met ziel en zaligheid zorgen dat iets degelijk en duurzaam, in elkaar steekt. Je ziel zet je ook alleen in voor zinnige bouwwerken. Tigerman is een eigen architectuurschool begonnen. Back to basics, met leren ontwerpen voor daklozen, gehandicapten, armen en ouderen. De school is gevestigd onder een viaduct in de binnenstad van Chicago.

Reageer op dit artikel