nieuws

Elektromotor van zes millimeter boet niet in aan vermogen

bouwbreed Premium

Robotisering van productieprocessen vergt steeds kleinere elektromotoren, net als de aandrijving van allerlei handige apparaatjes voor huis en kantoor. De omvang van de componenten kan echter niet straffeloos tot in het extreme worden gereduceerd.

In het geval van gelijkstroommotoren nemen mechanische en elektrische verliezen toe naarmate de motor verkleint. En hoe kleiner de doorsnede, hoe kleiner het draaimoment. Maxon Motors uit het Zwitserse Sachseln levert een elektromotor die grotendeels voorbijgaat aan de nadelen van miniaturisering. De buitenmaat van het type EC06 beloopt 6 millimeter en het vermogen 1,2 watt. Een rotor in de vorm van een permanente magneet draait in een vast gewikkelde stator. Drie magnetische sensoren bepalen de plaats van de rotor. Die bepalen het moment van ompoling en zorgen ervoor dat de motor bij elk toerental het maximale draaimoment levert. De behuizing van de EC06 bestaat uit materiaal met een hoge magnetische en een slechte elektrische geleiding. Gewone metalen behuizingen sluiten de veldlijnen van de permanentmagneet. Daardoor ontstaat een sterker veld, dat een groter draaimoment teweeg brengt. Naarmate het toerental oploopt, worden in dit veld wervelstromen opgewekt, die elektrische en mechanische verliezen veroorzaken. Het materiaal van Maxon houdt die verliezen ook bij hoge toerentallen in de hand. De EC06 draait maximaal honderdduizend maal per minuut rond. De kleine doorsnede van de motor beperkt het draaimoment.

Reageer op dit artikel