nieuws

Eén jaar oude weg verzakt, ton schade

bouwbreed

Hoogezand-Sappemeer ziet zich geconfronteerd met een schadepost van een ton door een verzakking van 25 centimeter in de pas één jaar oude Korte Groningerweg op het industrieterrein in het Groningse Foxhol.

De weg is aangelegd door Koop Tjuchem BV in Tjuchem. De oorzaak van de verzakking ligt volgens Grontmij, die de toedracht onderzocht, in het feit dat Koop verkeerde aannames hanteerde bij de aanleg. De gemeente en de aannemer delen de schadekosten. Koop Tjuchem legde de weg aan op een goedkopere manier dan in eerste instantie de bedoeling was, omdat de gemeente Hoogezand-Sappemeer de beoogde effectievere maar dure werkwijze (1 miljoen) niet kon betalen. “De weg loopt deels over een gedempt kanaal, het voormalige Winschoterdiep”, vertelt gemeentelijk projectleider A. Doornbusch. “Uit het dwarsprofiel bleek dat in de bodem een sliblaag zat van anderhalve meter. Die zou samen met de meter dikke veenlaag moeten worden verwijderd door twee damwanden te slaan.”

Kostenoverweging Uit kostenoverweging presenteerde Koop een goedkoper alternatief (6 ton). Men liet de sliblaag met rust en stortte er geëxpandeerde kleikorrels op. Een doeklaag zou voor stabiliteit van de sliblaag moeten zorgen. Een laag piepschuim en een mengsel van zand en kleikorrels met daarop het slak en uiteindelijk het asfalt, completeerden de aanleg. Een dag na het aanbrengen van de deklaag bleek de weg al vier centimeter verzakt. Koop en de gemeente bleven de zich verslechterende situatie een paar maanden volgen. De verzakking is nu 25 centimeter. Uit onderzoek blijkt dat de weg nog kan doorzakken tot wel vijftig centimeter. De Grontmij presenteerde een oplossing. Door aan weerszijden van de weg te bemalen, zakt het grondwaterpeil. De sliblaag kan dan definitief inklinken. Vervolgens wordt de deklaag hersteld. Dat gebeurt volgend voorjaar. Bij Koop Tjuchem was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels