nieuws

Den Haag investeert in herstel oude gevels

bouwbreed Premium

Het glas-in-lood is gebroken, de gevel verwaarloosd, het portiek oogt smoezelig. Het Laakkwartier in Den Haag, een vooroorlogse wijk vol monumentale, maar doorgaans zwaargehavende gevelelementen. De subsidieregeling Kleine Monumentenzorg moet hierin verandering brengen. Huiseigenaren komen in aanmerking voor een bijdrage in de herstelkosten van gevels.

“Zonde”, zegt ir. R.J. de Booij, terwijl hij zijn camera richt op een portiek in de Karel de Geerstraat. Hij is adviseur monumentenzorg van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag. “Zo’n beetje alle oorspronkelijke elementen zijn uit die gevel verdwenen. En een paar huizen verderop is alles nog zoals het hoort. Een verbrokkeld aangezicht dus. Dat maakt een totaal herstel erg duur.” Wie in één van de Haagse wijken Laakkwartier, Regentessebuurt, Valkenboskwartier en Bezuidenhout een huis bezit, kan voor onderhoud van gevels in aanmerking komen voor een subsidie uit de pot Kleine Monumentenzorg. Het gaat om bedragen tussen 2500 en 10.000 gulden. Voorwaarde is, dat het pand goed is onderhouden of dat het binnen afzienbare tijd wordt opgeknapt. “Het is een extra toevoeging aan de subsidies voor particuliere woningverbetering.” De keuze voor buurten waarvoor de subsidie geldt, komt niet uit de lucht vallen. Er zijn veel fraaie gevels te zien, maar vaak zijn ze in vervallen staat of zijn onderdelen, zoals glas-in-lood ramen, vervangen door kunststof kozijnen. De portieken zijn vaak verwaarloosd. “Voorlopig richten we ons op het zwakkere deel van de stad. We kunnen maar een beperkte hoeveelheid geld in dit project steken, vandaar dat we stimuleringsgebieden hebben aangewezen. Daar willen we de neergaande spiraal stoppen. Als het een succes wordt, gaan we de regel ruimer toepassen.”

Metalen raamkozijnen

Met de fiets aan de hand en de camera in de aanslag loopt De Booij langs de gevels in de Karel de Geerstraat. “Hier valt veel te verbeteren. Maar helaas kan niet alles in oude staat worden teruggebracht.” Relatief vaak hebben huiseigenaren oude metalen raamkozijnen laten vervangen door moderne van kunststof. Tocht krijgt zo zeker geen kans, maar fraai zijn die nieuwe kozijnen niet. En al helemaal niet als de raamomlijstingen op de begane grond nog intact zijn, inclusief het glas-in-lood, terwijl op de eerste etage kunststof is gebruikt en in de daarboven gelegen woning de originele metalen kozijnen staan weg te roesten.

Duur

Soms is herstel in originele staat zo duur dat het niet meer loont. Bijvoorbeeld als in een huizenblok vrijwel alle glas-in-loodramen zijn vervangen. In die gevallen wordt meestal besloten niet het totale gevelbeeld te herstellen, maar slechts een gedeelte. “De meeste huiseigenaren zijn graag bereid mee te werken”, zegt De Booij. “Als je de mensen erop wijst dat ze iets heel moois in hun bezit hebben”, zo verklaart hij, “zijn ze over het algemeen wel bereid mee te werken aan het onderhoud. Zeker als daar een subsidie van de gemeente tegenover staat. Dit project heeft zelfs al zoveel succes geoogst, dat ambtenaren uit andere gemeenten informatie bij ons hebben gevraagd.” R.J. de Booij, adviseur monumentenzorg van de Haagse Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Soms zijn metalen en kunststof kozijnen en glas-in-lood in één pand te vinden.

‘Meeste mensen wel bereid mee te werken’

Reageer op dit artikel