nieuws

‘Bretels’ houden muren op bij vervanging rotte vloer

bouwbreed

“Een kwestie van je gezond verstand gebruiken”, zegt H. Peek van aannemersbedrijf Nieboer BV uit Nieuwegein. Peek bedacht een methode waarmee zogeheten Kwaaitaalvloeren in een aantal Nieuwegeinse woningen snel en veilig kunnen worden vervangen.

Een avondje rekenen, tekenen en puzzelen bracht Peek tot de oplossing voor een lastig probleem: hoe vervang je als kleine aannemer zonder al te veel poespas de rottende betonnen vloer van een woning? Het antwoord: door de muren te laten hangen aan een soort bretels. In de verdiepingsvloeren van de woningen zijn clickers aangebracht. Daaraan zijn spanbanden bevestigd die de niet-dragende muren – vrij hangend in de lucht – perfect op hun plek houden. Het bouwbedrijf heeft vervolgens de handen vrij bij het slopen van de oude beganegrondvloer en het aanbrengen van de nieuwe.

Draagvermogen

“Spanbanden hebben een enorm draagvermogen”, vertelt Peek. “Per wand, van gemiddeld toch gauw drie ton, hebben we aan zes spanbanden genoeg. We hebben de banden aan beide zijden van een muur aangebracht om te voorkomen dat deze gaat kantelen.” De grootste zorg van Peek was dat de spanbanden zouden gaan rekken, waardoor er scheurvorming zou kunnen optreden. “Maar”, constateert hij tevreden rondbanjerend in de blubber onder de uitgeklede woning, “ook nu we een paar dagen bezig zijn, is er nog geen scheurtje te bekennen.” De methode van Peek is volgens eigen zeggen veiliger en comfortabeler dan de gebruikelijke aanpak, waarbij de muren worden gestut met vijzels. “De jongens hoeven om te beginnen niet onder de vloer te werken in een krappe, smerige en vochtige kruipruimte. Bovendien weet je bij een vijzel nooit zeker of hij niet wegzakt. Zeker bij de drassige ondergrond in Nieuwegein is dat een groot risico.” Tenslotte is het aanbrengen van de balken voor de nieuwe vloer een stuk eenvoudiger, doordat op de ondergrond geen obstakels staan en de bouwers dus alle ruimte hebben. De woningen staan in de wijk Hoog Zandveld en zijn gebouwd in de jaren zeventig. Het casco is via een tunnelbekisting in een keer gestort. Daardoor zijn massieve draagmuren en verdiepingsvloeren ontstaan. Peek: “Dat garandeert een grote draagkracht. Bij holle vloeren is het natuurlijk een heel ander verhaal.” Of Nieboer, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het uitbouwen van woningen, in de toekomst meer Kwaaitaalvloeren zal gaan vervangen, weet Peek nog niet. “Het is leuk als experiment. Maar we moeten eerst nog maar eens zien of dit werk voor ons ook zakelijk interessant blijkt te zijn.”

Reageer op dit artikel