nieuws

Bouwbedrijf Van Wijnen in zee met de 3i Group

bouwbreed

Bouwbedrijf Van Wijnen groeit als kool. In participatiemaatschappij 3i Group uit Londen heeft de groep nu een nieuwe aandeelhouder gevonden. 3i neemt een 25 procentsbelang over van grootaandeelhouder en directeur K. de Leeuw. Toch ziet algemeen directeur O. Hidma grenzen aan de groei. “We moeten wel eens nee verkopen”, geeft hij toe.

Vorig jaar vond de Van Wijnen Groep in Friesland Bank een nieuwe financier. “Het belangrijkste is dat wij onafhankelijk blijven”, meldt Hidma. Het huidige beursklimaat is voor bouwbedrijven verre van ideaal. Toch zag de directie de noodzaak om voor verdere expansie kapitaalkrachtige aandeelhouders te vinden. “Via de Friesland Bank en onderhandelingen met Van Lanschot bankiers, kwamen we bij 3i Group. Het klinkt misschien een beetje ongeloofwaardig, maar het is vooral toeval geweest dat we met deze club in zee zijn gegaan. Het had ook een ander kunnen worden”, zegt Hidma. Friesland Bank heeft momenteel 35 procent van de aandelen, directeur K. de Leeuw heeft 40 procent en 3i de overige 25 procent. Van Wijnen Groep heeft de afgelopen jaren een actief acquisitiebeleid gevoerd. De landelijke dekking is nu bijna bereikt. “Maar we hebben nog wel gaatjes in het netwerk. In het Zuiden zouden nog wel een vestiging kunnen gebruiken.” Toch is Hidma voorzichtig. “Je moet de groei beheersbaar houden”, stelt hij. “En dan moet je wel eens nee zeggen.” Hij stelt dat Van Wijnen niet meer dan andere bouwbedrijven worstelt met de krapte op de arbeidsmarkt. Maar het heeft wel een remmende werking op de groei.

Aannemerij

Strategisch wil Van Wijnen vooral in de aannemerij blijven. Momenteel haalt het bedrijf 20 tot 30 procent van de omzet uit projectontwikkeling. “Dat willen we graag uitbreiden tot eenderde.” Het bedrijf verdeelt haar activiteiten ongeveer fiftyfifty over utiliteitsbouw en woningbouw. Van Wijnen is van oudsher een familiebedrijf uit Dordrecht. Ongeveer twintig jaar geleden verkocht de familie Van Wijnen het bedrijf aan derden. In 1989 kwamen de aandelen in handen van K. de Leeuw. In de tijd van de familie Van Wijnen was het oorspronkelijk bouwbedrijf van De Leeuw, namelijk De Leeuw Jellema, gekocht door Van Wijnen.

Reageer op dit artikel