nieuws

Bouw eerste slachtoffer Amerikaanse afkoeling

bouwbreed

De bouwsector lijkt het eerste slachtoffer te zijn van een (lichte) afkoeling van de Amerikaanse economie.

Volgens het Ministerie van Handel werd er in april 757,3 miljard dollar (1767,76 miljard gulden) uitgegeven aan bouwactiviteiten in totaal. Dat is weliswaar een indrukwekkend bedrag, maar het is wel 0,6 procent minder dan in maart. Dit is de eerste terugval sinds een jaar. “Het ziet ernaar uit dat de bouw het eerste slachtoffer wordt van het beleid van de Federal Reserve (Fed)”, stelt analiste Kathleen Stephansen van beursmakelaar Donaldson, Lufkin & Jenrette in New York. “Huizen en gebouwen moeten altijd voorzien worden van infrastructuur en meubelen; een stagnatie of achteruitgang in de bouw heeft dus elders gevolgen.” Het is volgens haar collega Joseph Carson van investeringsbank Goldman Sachs nog niet duidelijk of er sprake is van een “deuk” of van een “trend”. “Er zijn indicatoren die wijzen op een afkoeling, maar er zijn ook positieve factoren. Het is nog te vroeg om de stormbal te hijsen”, aldus Carson.

Positief

Hij wijst erop dat er in april 909.000 nieuwe huizen werden verkocht in de VS. Dat is weliswaar 5,8 procent minder dan in maart, maar 909.000 is altijd nog ruim boven de 700.000 wooneenheden die wordt beschouwd als de ondergrens voor een ‘gezonde’ economie. De werkloosheid nam in mei iets toe. De beurswereld reageerde daar positief op, want meer werklozen betekent minder druk op de loon-prijsspiraal. Dat betekent minder druk op de Fed om de basisrente deze maand opnieuw te verhogen.

Reageer op dit artikel