nieuws

Amsterdamse grachten

bouwbreed

Amsterdam houdt van water. In de Jordaan komt de discussie op gang om grachten die begin vorige eeuw werden gedempt, een nieuwe kans te geven. En de stad graaft voor het eerst sinds lange tijd nieuwe grachten. Het Java-eiland in het Oostelijk Havengebied krijgt vier doorsnijdingen. De Brantasgracht, de meest westelijke gracht, wordt zaterdag officieel geopend.

Langs het smalle water zijn opvallende grachtenpanden gebouwd. Negen verschillende jonge architecten leverden de ontwerpen. Binnen een vooraf bepaalde maatvoering mochten zij zich uitleven op nieuwe vormen van stedelijk wonen. Met als resultaat dure huurwoningen met riante plafondhoogten, bijzondere werkkamers en grote dakterrassen. Om het water te kunnen passeren, krijgt het eiland voor fietsers en voetgangers in totaal negen kunstbruggetjes. Guy Rombouts en de in 1998 overleden Monica Droste vervaardigden samen met architect Paul Wintermans de ontwerpen. Met het graven van de grachten nadert het Java-eiland zijn voltooiing. Sjoerd Soeters ontwikkelde het stedenbouwkundig plan met ruimte voor 1500 woningen. De laatste drie woongebouwen, waaronder appartementencomplex Hoogkade van de Zwitserse architect Roger Diener in het water van de IJ-haven, zijn in aanbouw.

Reageer op dit artikel