nieuws

Aandeel appartementen groeit op Belgische markt

bouwbreed

De verkoop van appartementen in België is vorig jaar met 13 procent gestegen, terwijl de stijging van de verkoop van overige huizen tot 6 procent beperkt bleef. Er veranderden in België in 1999 32.450 appartementen van eigenaar. In Groot-Antwerpen werden zelfs meer appartementen verkocht dan andere huizen.

Dit blijkt uit de zopas verschenen Gids der Onroerende Waarden, een publicatie van de Belgische notarissen (Federatie van het Belgisch Notariaat), de Fortis Bank en vastgoedadviesbureau Stadim. De markt voor onroerend goed deed het vorig jaar opnieuw uitstekend in België. Er werden voor een bedrag van 35,8 miljard gulden huizen, appartementen en bouwgrond verkocht, een stijging met 14 procent vergeleken met 1998. Vlaanderen nam daarvan 61,3 procent voor zijn rekening (een status quo), terwijl het marktaandeel van Wallonië steeg van 23,4 naar 24,1 procent. Brussel zag zijn aandeel in de transacties dalen van 15,1 naar 14,6 procent. Het aandeel van de appartementen in de totale woningmarkt bedraagt nu 27,9 procent. In het begin van de jaren negentig was dat nog 20,8 procent.

Grond

De verkoop van bouwgrond (dertigduizend percelen veranderden in 1999 van eigenaar) stagneert duidelijk in Vlaanderen, dat zijn aandeel op deze markt zag dalen tot 59,5 procent, ten voordele van Wallonië dat nu een marktaandeel van 39,1 procent bereikte. In het midden van de jaren tachtig bedroeg het Vlaamse aandeel op de markt voor bouwgrond nog 75 procent. Bouwgrond werd in België gemiddeld 8 procent duurder in 1999. In Vlaanderen bedroeg de stijging zelfs 11 procent, in Wallonië 4 procent. De grond is momenteel in Vlaanderen ruim twee keer zo duur als in Wallonië. Kleine en middelgrote woningen werden vorig jaar gemiddeld 9 procent duurder dan in 1998. Ten opzichte van 1988 zijn de gemiddelde prijzen voor een woning in België zelfs verdubbeld.

Reageer op dit artikel