nieuws

Woningbouw Verenigde Staten lijdt onder stijgende rente

bouwbreed Premium

washington – De lange termijn vooruitzichten voor de huizenbouw in de Verenigde Staten zijn niet goed. Volgens een analyse van de nationale organisatie van huizenbouwers daalt dit jaar het aantal nieuw aanbestede huizen met 4,3 procent dalen, naar 1,6 miljoen. In 2001 daalt de bouwactiviteit snel verder _ met 6,6 procent _ naar iets minder dan 1,5 miljoen nieuwe woningen.

David Seiders, hoofdeconoom van de National Association of Home Builders (NAHB), voorspelt dat de centrale bank de rente verhoogt. Seiders denkt dat de bank eind augustus en begin oktober de basisrente in twee stappen verhoogt naar 7 procent. Dat zal de hypotheekrenten meetrekken naar gemiddeld 8,75 procent.

De rentestanden zijn niet de enige factoren die de bouw van nieuwe huizen beinvloeden. Als de beurskoersen laag blijven, kunnen minder mensen zich een nieuw huis permitteren.

De bouw van flatgebouwen is minder afhankelijk van de rentestanden en profiteert zelfs van hogere rentes. Als het moeilijker wordt een huis te kopen, zoeken meer mensen naar huurhuizen. Seiders verwacht daarom dat de bouwactiviteiten van huizen met meer wooneenheden met 2,2 procent stijgen dit jaar, naar 343.000 eenheden.

Reageer op dit artikel