nieuws

Wijdenbosch lokt kiezers met huizen Overheidsgeld voor campagne president

bouwbreed Premium

paramaribo – Met nog ruim een maand te gaan tot de algemene verkiezingen, probeert de Surinaams president Wijdenbosch de kiezers te paaien met woningen, bouwgrond en beloften dat belangrijke infrastructurele verbeteringen worden aangebracht. De oppositie verwijt het staatshoofd dat hij staatseigendommen gebruikt om op 25 mei het volk achter zich te krijgen. Maar zijn vrijgevigheid ten spijt, lijkt dat Wijdenbosch niet te helpen.

De bewoners van Dijkveld, een woongebied aan de rand van Paramaribo, werden vorige week verrast met een bezoek van hun president. Hij kwam met de toezegging dat zeven kilometer elektriciteitsleidingen zullen worden aangelegd.

Eerder beloofde hij elders in het land al waterbouwkundige werken, en werden huurders van volkswoningen in de gelegenheid gesteld voor slechts een paar duizend gulden de huizen te kopen. Daarnaast deelt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen momenteel in een verrassend hoog tempo percelen uit aan Surinamers die hier jaren tevergeefs op hebben gewacht.

Het is een bij elke verkiezingscampagne terugkerend ritueel: zaken die in voorafgaande jaren niet konden worden gerealiseerd, blijken met de stembusgang in zicht opeens wel te kunnen worden uitgevoerd. De zittende regering verkeert in een voordelige positie, omdat zij over de middelen beschikt om het volk tevreden te stellen.

Maar Wijdenbosch maakt het wel erg bont. Terwijl het land gedurende de 3,5 jaar dat hij de macht in handen heeft, in economisch en financieel opzicht in een ongekend diep dal is geraakt, deelt hij kwistig uit wat er maar uit te delen valt.

Hoewel de staatskas leeg is, ambtenarensalarissen met moeite en doorgaans te laat worden uitbetaald en het ambassadepersoneel in Den Haag zelfs al zeven maanden tevergeefs op loon wacht, lijkt er geld genoeg te zijn om ingrijpende infrastructurele werken te laten uitvoeren.

De afwatering wordt aangepakt in gebieden die al jaren met wateroverlast kampen, dijken die jaren niet konden worden aangelegd blijken nu moeiteloos te kunnen worden gebouwd.

Fiasco

Bovendien wordt honderd miljoen gulden uitgetrokken voor de herasfaltering van 270 kilometer wegen in en rond Paramaribo. Dit project dreigt op een fiasco uit te lopen, omdat de Chinese aannemer ver achter ligt op het schema en bovendien werk van uitermate dubieuze kwaliteit levert. Het geld wordt op grote schaal gedrukt, wat de Surinaamse gulden de laatste weken opnieuw zwaar onder druk heeft gezet.

Wijdenbosch zet alles op alles om zijn danig geslonken populariteit te herstellen. Maar afgaande op de opiniepeilingen heeft zijn plotselinge daadkracht niet het gewenste resultaat. De kiezer ziet hem na ex-dictator Bouterse als de minst geschikte president voor de komende vijf jaar. Wijdenbosch mag zijn volk dan wel twee peperdure, door Ballast Nedam gebouwde bruggen geven, de kiezers blijken hem niet te vergeven dat dit prestigeproject een van de oorzaken is van de economische malaise waarin het land is beland.

Reageer op dit artikel