nieuws

Wellink waarschuwt voor prijsexplosie

bouwbreed

amsterdam – President Wellink van de Nederlandse Bank (DNB) vreest een nieuwe loon- en prijsexplosie. De boosdoener is de lastenverlichting van zes miljard gulden uit het Belastingplan. Daardoor stijgt het besteedbaar inkomen, wat de prijzen zal opdrijven.

In een toelichting op het jaarverslag van DNB over 1999 pleit Wellink voor een matige loonontwikkeling van 1,5 procent en een structurele aanpak van de werkloosheid. Gebeurt dat niet, dan dreigt oververhitting van de economie. “Inmiddels moeten de verkeerslichten van groen op oranje worden gezet”, zo waarschuwde hij.

Met zijn pleidooi vindt hij direct het CNV tegenover zich. CNV-voorzitter Terpstra noemde de beperkte contractloonstijging “ver van de werkelijkheid”. De inflatie komt volgens hem volgend jaar uit op zo’n 3 procent. “Bovendien is er sprake van een zeer gespannen arbeidsmarkt, iets dat ook door de President van de Nederlandse Bank wordt gesignaleerd. In deze omstandigheden is een loonstijging van 1,5 procent onder de maat”, aldus Terpstra.

Toch zal er volgens Wellink iets moeten gebeuren, omdat het in Nederland bijna te goed gaat. Het afgelopen jaar groeide de economie met 3 procent. Voor dit jaar wordt 4 procent groei voorspelt. In het hele eurogebied was de groei vorig jaar 2,3 procent, terwijl die dit jaar uitkomt op 3,5 procent.

Volgens de bankpresident zorgden vooral de hogere huizenprijzen voor een opleving van de economie. Dat is voor hem eveneens een punt van zorg. De veelal papieren winsten zijn voor een belangrijk deel rechtstreeks geconsumeerd. Zo werd voor ongeveer 10 miljard van het vermogen opgesoupeerd. Ook dat zet weer extra druk op de inflatie.

Voor Wellink is dat ook in het verleden reden geweest ervoor te pleiten dat de rijksoverheid meevallers niet moet gebruiken voor extra uitgaven maar juist voor reductie van de staatsschuld. Extra uitgaven leiden immers tot een extra economische impuls en dus tot een hogere groei. Die kan weer bijdragen aan extra inflatie.

Overigens is de groei in de Europese Unie laag in vergelijking met de Verenigde Staten, waar de groei 7,3 procent bedraagt. Volgens Wellink is dat vooral te danken aan de nieuwe economie, die in VS al volop aan de gang is.

Rente

Wellinks Amerikaanse counterpart, FED-voorzitter Alan Greenspan, maakt zich daar overigens behoorlijk ongerust over. De FED verhoogde daarom de korte rente met 0,5 procentpunt, de grootste verhoging in 5 jaar. De rente ligt nu op 6,5 procent. Greenspan waarschuwde daarbij niet te schromen de rente deze zomer verder op te trekken als de economie niet afkoelt.

‘Meevallers voor reductie van de staatsschuld’

Reageer op dit artikel