nieuws

Weinig aandacht voor laagfrequent geluid

bouwbreed Premium

delft – Gemeenten doen weinig met de richtlijn voor laagfrequent geluid, die de Nederlandse Stichting Geluidhinder (NSG) in Delft negen maanden geleden heeft uitgegeven. Dat is de voorlopige conclusie uit een nog lopend evaluatieonderzoek. “We hebben de richtlijn aan alle gemeenten toegestuurd. Misschien komt laagfrequent geluid minder vaak voor dan we hadden gedacht”, aldus een woordvoerder van de NSG.

De frequentie van laagfrequent geluid (LFG) ligt tussen 20 en 250 Herz. Volgens Brits onderzoek ondervindt ongeveer zes procent van de bevolking hinder van LFG. Het kan allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals slapeloosheid, hoofdpijn, druk op de borst en stress.

De Natuurkundewinkel van de Rijksuniversiteit in Groningen is gespecialiseerd in laagfrequent geluid. “We doen af en toe metingen voor gemeenten, hoewel het niet echt ons werk is. Soms vinden we de geluidsbron, soms is het geluid zo zacht dat het geen hinder kan veroorzaken”, aldus medewerker H. Kaper.

Een woordvoerder van M+P Raadgevende Ingenieurs BV in Aalsmeer meldt dat LFG in de praktijk redelijk vaak voorkomt. “We gebruiken daarbij de NSG-richtlijn. Op het moment adviseren we over de hinder in een kantoorpand. Het geluid komt van een grote stoomketel. LFG is te voorkomen door installaties zo te ontwerpen dat de geluidsniveaus zeer laag zijn en niet hoorbaar.”

Reageer op dit artikel