nieuws

Vuren na verhitting duurzaam en hard PontMeyer blaast techniek uit oudheid nieuw leven in

bouwbreed

Fabrikant van hout- en plaatmaterialen PontMeyer introduceert zachthout dat is verduurzaamd en verhard volgens een thermische behandeling.

Dit StellacTMWood is met een duurzaamheidsklasse I/II volgens PontMeyer een uitstekend alternatief voor zowel geimpregneerd hout als tropisch hardhout.

Het TNO Centrum voor Houttechnologie heeft een onderzoek uitgevoerd naar de schimmelbestendigheid van vurenhout dat is behandeld volgens het StellacTM proces. Hieruit bleek dat StellacTMWood voldoet aan duurzaamheidsklasse I voor vuren centrumdelen van 75 millimeter en duurzaamheidsklasse II voor vuren sideboards van 22 millimeter.

Vergelijking

Ter vergelijking enkele andere houtsoorten, daar ligt de duurzaamheidsklasse op: I voor Bangkirai, II voor Western Red Cedar, II/III voor Meranti, III/IV voor Grenen en IV voor Vuren. Een belangrijk punt bij StellacTMWood is echter ook dat er bij de warmtebehandelingstechniek alleen warmte en water worden gebruikt en geen chemicalien.

Een vergelijkbaar product met StellacTMWood is Plato-hout dat ook via een thermisch proces zachthout op een duurzaamheidsklasse I/II brengt. Het zachthout wordt hierbij verduurzaamd en verhard door het hout eerst te koken, laten afkoelen, laten drogen en weer te verhitten.

De warmtebehandelingstechniek Stellac die wordt gebruikt voor de verduurzaming en verharding van het zachthout stamt uit de oudheid, toen houten speren en stormrammen werden gehard in het vuur. Een modernere variant van dit procede uit Finland verminderde het krimpen en zwellen van hout, beide veroorzaakt door vocht, met een factor tien. Door een reactie onder warmte van stoffen die van nature in het hout zitten, kan het hout nauwelijks nog vocht opnemen en wordt het ongevoelig voor houtrot.

Proces

Het Stellac modificatieproces maakt gebruik van warmte uit groene energie en water en bestaat uit een aantal computergestuurde fasen. Het hout wordt eerst verwarmd tot tweehonderd graden Celsius, waarbij de suikers in het hout worden afgebroken en de beschermende bestanddelen in het hout zich verspreiden. Het hele proces duurt 36 tot 48 uur. De hitte geeft het hout een nieuwe warme bruine kleur.

StellacTMWood is volgens testen van TNO en PontMeyer goed geschikt voor binnen- en buitentoepassingen en het hout is gemakkelijk te bewerken en te verwerken.

PontMeyer BV, Zaandam, telefoon (075) 6536216.

Het volgens een thermisch proces verduurzaamd en verhard zachthout StellacTMWood is met een duurzaamheidsklasse I/II geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels