nieuws

Voorsprong Enschedese corporaties Aannemers maken zich op voor enorme bouwvraag

bouwbreed Premium

enschede – Met de oprichting van een speciale stichting en het openstellen van een telefoonlijn proberen bouwbedrijven in Enschede de bouwactiviteiten in de rampwijk Mekkelholt te stroomlijnen. Voorlopig ligt de nadruk op het dichten van daken en gevels.

Niks met groot materieel de wijk in en de mouwen opstropen. De dag van gisteren begon voor gewestelijk NVOB-voorzitter J. Hannink uit Enschede met een bezoek aan de notaris. In allerijl werd de Stichting Enschedese Aannemers opgericht. Die moet de bouwwerkzaamheden, die de komende dagen losbarsten, coordineren. Daartoe was besloten in de vergadering van gewestelijke afdelingen van NVOB en VGBouw, die zondagavond bijeen was geroepen. De aannemers kunnen zich na het vrijgeven van de buitenste afzettingsring opmaken voor een enorme bouwvraag.

Alles tegelijk aanpakken kan niet, dus er zullen prioriteiten moeten worden gesteld. Ook door de woningcorporaties, die met hun vaste aannemers werken en daarmee een voorsprong hebben op alle particulieren die radeloos op zoek zijn naar een bouwer om hen bij te staan. Het weer was tot nu toe immers zonnig, maar met een weeromslag en een mogelijke regenbui in het verschiet, staan alle huizen binnen de kortste keren blank. Eerste prioriteit is dat daken en gevels weer dicht gaan. Maar gisterochtend kwam dat nog maar mondjesmaat op gang. Er werden wat ruiten geplaatst, maar vooral multiplexplaten voor de gehavende kozijnen getimmerd. Dakdekkers waren nog niet aan de gang. Voor een tekort aan dakpannen is Hannink niet bang. “Want, hoe groot de schade ook is, als je het vergelijkt met een grote storm die over het land raast, is een betrekkelijk klein gebied getroffen.” Bouwers mobiliseren hun mensen, die voor een belangrijk deel nog bij andere projecten zijn ingezet. Voor zover er in de buitenste ring wordt gewerkt, die streng wordt bewaakt door de politie, betreft het vooral winkels en bedrijven. Particulieren trekken pas echt massaal aan de bel wanneer ze na drie uur ’s middags hun gebied weer in mogen. Dat kunnen ze doen op het speciaal ingestelde telefoonnummer: 0800-0651.

Shovels

Sloopbedrijf Veltkamp uit Hengelo was wel al meteen met groot materieel op de been. Maandagmorgen was het met zestien kranen en shovels op de plek des onheils. In de binnenste afzettingsring ruimde het bedrijf laagje voor laagje het puin op. Dat moest voorzichting gebeuren in verband met de identificatie van slachtoffers die mogelijk nog onder het puin liggen. Zo af en toe werd ook een muurtje, of wat daar nog van over was, omgeduwd. Maar daar was volgens bedrijfsleider G. Pauw, zelf ter plekke, niet veel voor nodig.

Vanuit de Tollensstraat, waar de vuurwerkopslagplaats gevestigd, ging het puin op wagens naar een braakliggend terrein een paar blokken verderop. Daar wordt het bijna steen voor steen nageplozen door mensen van het Rampen Identificatie Team. Alles gebeurt onder asbestveilige condities. Want in de vooroorlogse woningen rondom de Tollensstraat is veel asbest toegepast als dakbeschot en achter kachels. Al het materiaal wordt natgehouden, om de vezels vast te houden. Mensen zijn uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen en alle wagens en ander materieel zijn uitgerust met overdrukcabines.

Reageer op dit artikel