nieuws

Verlichting middenberm met LED’s maakt rotonde veiliger

bouwbreed Premium

groningen – De gemeente Groningen heeft de middenberm van een rotonde laten voorzien van betonnen banden met verlichte uitsparingen. Het is de eerste van vijf rotondes in de verbindingsweg tussen de provinciale wegen N 372 en N 355. Het idee is afkomstig uit Belgie en overgenomen door Nettenbouw BV uit Amersfoort.

De verlichting bestaat uit LED’s en een reflecterende laag. De betonnen banden worden geproduceerd door de Struyk Verwo Groep. Volgens een toelichting is gekozen voor LED’s, omdat zij weinig energie vragen, bestand zijn tegen vernielzucht en lang meegaan. De lampjes gaan beurtelings aan, zodat het lijkt alsof ze in de rijrichting lopen. De gemeente verwacht dat de rotonde met de LED-verlichting veiliger is, onder andere doordat de heuvel in het midden, die het zicht op het overige verkeer belemmert, is komen te vervallen. De rotonde wordt overigens ook nog verlicht door een aantal speciaal ontworpen lantaarnpalen. Blijkt de rotonde met LED-verlichting een succes, dan volgen er meer.

De rotonde met LED-verlichting bij Groningen.

Reageer op dit artikel