nieuws

Veluwe mooi, maar bezint eer ge begint

bouwbreed

ermelo – Je laat een huis bouwen op de Veluwe en komt er na twee jaar achter dat je gek wordt van de rust. Waar je zo naar hunkerde, maar die achteraf een dodelijke stilte blijkt te zijn. Bovendien vreten de dassen en reeen je tuinplanten op en ’s ochtends vroeg burlen de edelherten voor je slaapkamerraam. De pizzabezorger kun je ook wel vergeten, want je valt net buiten de pizzalijn. Doffe ellende alom.

Om dit soort teleurstellingen te voorkomen, organiseerde makelaardij Vinke Veluwe uit Ermelo donderdagavond een soort inburgeringscursus voor aspirant-kopers. In het bijzonder voor westerlingen die willen onthaasten.

De locatie, landgoed Het Roode Koper, had niet beter gekozen kunnen worden. De oprijlaan voert de ‘cursist’ vijf kilometer diep het bos in. Hij hoopt op een confrontatie met een edelhert of een wild zwijn. Maar die laten zich niet zien. De verwachting wordt naar beneden bijgesteld tot een vosje of een das… Een konijntje dan misschien?

In een zaal van het landgoed strepen de makelaars Philipine en Jan Vinke voor een publiek van veertig mensen de genoegens en teleurstellingen van het wonen op de Veluwe tegen elkaar weg.

Hoewel het een briljante reclamestunt lijkt, is het hun daar niet om te doen. De makelaardij doet goede zaken. Er zijn veel mensen die sprookjesachtig, ruim en in een bosrijke omgeving willen wonen. Ze kopen een kavel en nemen het huis erop voor lief. De woning wordt gesloopt en een nieuwe gebouwd. Dan valt de Veluwse winter in. Voor sommigen een iets te overdreven onthaasting.

Ineens gaat alles irriteren. Het wild dat zo aardig leek, blijkt zich walgelijk te goed te doen aan de zorgvuldige aanplant in de tuin. Kikkers houden je in hun Veluws dialect uit je slaap. De afstand tussen de woning en voorzieningen lijkt steeds groter te worden. Tel bij dit alles de exorbitant hoge grondprijzen op _ ’t Gooi kookt over en dat drijft de grondprijs enorm op _ en de onthaasting mondt uit in een gedesillusioneerde terugkeer naar de Randstad.

Onemanshow

Natuurgids Gerrit Rekers weet waarvoor het publiek is gekomen en bespeelt het met humor en zelfspot in een sprankelende onemanshow. Over het wild op de Veluwe doen naar zijn oordeel de meest schrikbarende verhalen de ronde. “Ik ben nog nooit aangevallen door een zwijn, maar een edelhert heeft het me wel eens moeilijk gemaakt. Ik kon nog net op tijd mijn vrouw voor me trekken. En dan de schrik van het bos: de vos. Maar bedenk dat u ontzettend mooi woont als de vos langskomt. Adders zijn alleen in het struikgewas te vinden. Bent u gebeten, dan bent u van het pad afgeweken. Dat mag niet.”

De Ermeloer en oudheidkundige Hans van Dijk geeft tot slot nog een bloedserieuze toon aan de inburgeringscursus. Hij gunt de genodigden een blik op tweeduizend jaar Veluwe.

Slotconclusie van Philipine Vinke: “Het wonen op de Veluwe is mooi en bijzonder, maar het gebied heeft zo zijn eigen spelregels. Bezint eer ge begint.”

Reageer op dit artikel