nieuws

Topfuncties in bouw moeilijk te vervullen Vierdaagse voor directeur is mogelijke oplossing

bouwbreed Premium

het koekangerveld – Een vierdaagse werkweek kan de bouwnijverheid aantrekkelijker maken voor goed-gekwalificeerd, leidinggevend personeel. Dat is een van de weinige opties om de personeelsproblemen op te lossen aan de top van vele bouwbedrijven.

Dat zegt directeur R. van Son van Interstaff, het bureau voor vertrouwelijke zakelijke dienstverlening.

Interstaff, het oudste Nederlandse bureau op dit terrein, heeft veel vacatures voor topfuncties in de bouwnijverheid en de vastgoedsector. Voor tientallen bouwbedrijven, zowel kleine als grote, is het op zoek naar leden van een Raad van Bestuur, algemeen-, commercieel- en productiedirecteuren, adjunct-directeuren, bedrijfsleiders, bedrijfsingenieurs, productieleiders en acquisiteurs. “Ons bureau bestaat nu 25 jaar en al die tijd was het al niet makkelijk een goede vent te vinden, maar het wordt met de dag moeilijker. Er is krapte over de gehele linie. Het is net zo ingewikkeld om een directeur te vinden als een uitvoerder”, zegt Van Son.

Dat bouwbedrijven ook steeds moeilijker aan leidinggevend personeel kunnen komen, heeft de sector aan zichzelf te wijten, meent Van Son. “De bouwnijverheid als geheel is niet aantrekkelijk voor jonge mensen. De sector doet te weinig aan imagebuilding en opleidingsmogelijkheden.” Het gevolg is tekort aan goed personeel op hoog niveau en vergrijzing, aldus de directeur van Interstaff.

Vrouwen

Doordat de bedrijfstak zichzelf niet goed verkoopt, ziet Van Son goed gekwalificeerde mensen die van de hts afkomen, naar bijvoorbeeld adviesbureaus vertrekken. Het zijn volgens hem met name afgestudeerde vrouwen die niet in de uitvoerende bouw terecht komen.

Van Son ziet eigenlijk maar drie mogelijke oplossingen: mensen langer laten werken, toptalent uit het buitenland halen en de bedrijfstak voor leidinggevenden aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld een vierdaagse werkweek in te voeren. “De bouw voelt over het algemeen niet voor een vierdaagse”, verklaart hij. “Het is in de bouw hollen of stilstaan. Je moet juist zorgen voor continuiteit. Jongere, afgestudeerde mensen geven de voorkeur aan vier dagen werken”, licht hij zijn advies toe.

Het aantrekken van buitenlandse directeuren is eveneens een optie. Zo heeft bijvoorbeeld het Rijswijkse bouwbedrijf Elion & Pajkrt, vorig jaar overgenomen door HBG Utiliteitsbouw, een Tsjechische directeur.

Toppers uit andere branches halen, werkt niet, is de ervaring van Van Son. Hij verwijst naar Van Bussel, de ex-topman van NBM Amstelland. De ex-bierbrouwer die als bouwer faalde. “Mensen met een goede staat van dienst in andere branches, kunnen in de bouw in een jaar tijd onderuit gaan. De bouw vereist een specifieke benadering. We zoeken geen mensen met ervaring in het bedrijfsleven, we zoeken uitsluitend mensen met ervaring in de bouw.”

Voor Interstaff betekent die benadering “vissen in een kleine vijver”.

Reageer op dit artikel