nieuws

Steenhuis Beton helemaal gespecialiseerd in trappen

bouwbreed

Voor de derde keer in tien jaar breidt Steenhuis Beton BV in het Groningse Uithuizermeeden de fabriek uit. De specialist in prefab betontrappen en bordessen groeit opnieuw uit zijn jasje. In totaal komt er deze keer zo’n 2500 vierkante meter bij.

“We groeien gestaag door”, geeft directeur Jan Steenhuis (50) als reden voor de uitbreiding. De opdrachten blijven maar binnenkomen. We zitten nu al weer vol tot oktober. Het vergroten van de capaciteit is dan ook een must.” Het gaat dus goed met de Groninger betonfabriek, die werk biedt aan 53 medewerkers en een jaaromzet draait van zo’n 11,5 miljoen. Momenteel verlaten wekelijks zo’n honderdvijftig trappen en bordessen de fabriek van de gebroeders Steenhuis – Jan Steenhuis en zijn vijf jaar jongere broer Evan. De trappen vinden hun weg naar tal van aannemers en vervolgens weer naar gebouwen, bruggen en andere bouwwerken door heel Nederland en zelfs daarbuiten. In de opslagloods liggen driehonderd trapmallen.

Arbeidsintensiever

“Het is niet dat we zoveel kubieke meters beton produceren”, vervolgt Jan Steenhuis zijn uitleg over de huidige uitbreiding. “In vergelijking met betonfabrieken waar heipalen en straatstenen worden gefabriceerd stelt onze betonproductie niets voor. Maar de trapelementen worden steeds groter en ingewikkelder en daardoor steeds arbeidsintensiever. Zo zijn we nu bezig met trapelementen voor de nieuwe Jan Schaeffer-brug in Amsterdam. Het zwaarste element weegt 11,5 ton en dat is niet niks. Om zulke elementen te kunnen maken, moet je je bedrijf bij de tijd houden.” Met het specialisme in trappen is Steenhuis landelijk bekend. “We zijn de enige betonfabriek in Nederland die zich volledig heeft gespecialiseerd in de fabricage van trappen. In de loop der jaren hebben we een enorme kennis op dit gebied opgebouwd. Wij kunnen de trappen precies zo maken als de klant wenst. Dat kan doordat we een keur aan mallen hebben ontwikkeld, die per bestelde trap op belangrijke aspecten kunnen worden ingesteld. Daardoor kunnen we de malkosten laag houden. Bij ons blijft iedere trap een unicum, want iedere opdracht stelt weer andere eisen aan een trap. Standaardtrappen maken we niet.” De specialisatie heeft Steenhuis geen windeieren gelegd. Aansprekende bouwwerken waarvoor Steenhuis leverde zijn bijvoorbeeld het stadhuis in Apeldoorn, het Groninger Museum, de ING-bank in Nijmegen, het academisch ziekenhuis in Utrecht, het provinciehuis in Maastricht en het Medisch Centrum Leeuwarden. Ook de trappen in de nieuwe vestiging van het KNMI in De Bilt zijn geleverd door de Groninger onderneming. Naast deze relatief grote projecten, is Steenhuis ook betrokken bij tal van kleine projecten. Sommige opdrachten bestaan uit het leveren van één enkele trap. “Wij leveren voor alle bouwwerken waar een verdieping in zit.”

Reageer op dit artikel