nieuws

‘Springstof ontploft nooit per ongeluk’

bouwbreed

middelburg – “Springstoffen hebben niets te maken met die verschrikkelijke ramp in Enschede. Zet dat nou maar eens duidelijk in de krant.” D. Jowenko, springmeester en eigenaar van het sloopbedrijf Explosieve Demolitie in Middelburg, klinkt als door een adder gebeten als hem wordt gevraagd naar het gevaar van explosieven waarmee bouwwerken worden opgeblazen.”

“Springstoffen ontploffen alleen met een elektrische ontsteking. Het is volstrekt veilig materiaal.” Jowenko is explosievenexpert. Hij werkt in Nederland en Belgie bij sloopwerkzaamheden. Het gaat daarbij om het laten ‘ploffen’ van zowel grote als kleine objecten, varierend van metalen ankers tot en met viaducten en gebouwencomplexen.

“Bij vuurwerk hoef je maar een peuk te houden of de zaak ontploft. Als ik springstoffen gebruik moet ik soms met een snijbrander werken en dat kan zonder dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Onze branche heeft niets te maken met wat er in Enschede is gebeurd.”

Toch lijken er overeenkomsten te bestaan tussen het vuurwerk dat in Enschede ontplofte en de explosieve stoffen van springmeesters. In beide gevallen gaat het immers om materiaal dat een enorme ravage kan aanrichten. Springstoffen moeten daarnaast net als vuurwerk in beveiligde depots worden opgeborgen.

E. Mugge, docent Veilig werken met springstoffen aan de Hogeschool Utrecht, legt uit dat de samenstelling heel anders is. Springstoffen reageren niet op vuur, terwijl het kruit in vuurwerk al bij een vonkje kan ontvlammen.

Niettemin moeten opslagruimten voor springstoffen voldoen aan strenge veiligheidseisen. Zo is het niet toegestaan dat ze in de omgeving van een woonwijk liggen. “Ook mogen de gebouwen niet te groot en te zwaar zijn. Hoe groter de constructie hoe meer kans je hebt dat als er onverhoopt toch iets misgaat, er ongelukken gebeuren door rond vliegende brokstukken.”

De kans daarop is uiterst gering, benadrukt Mugge. “Zelfs als er in een opslagruimte met springstoffen kortsluiting ontstaat, volgt niet automatisch een ontploffing.”

Reageer op dit artikel