nieuws

Speurwerk naar vermisten is maar een zooitje

bouwbreed

De vuurwerkramp in Enschede voert in Duitsland tot een intensieve discussie over veiligheidsrisico’s. De ene na de andere expert haast zich te zeggen dat een verwoestende explosie zoals in buurland Nederland ondenkbaar is. Duitsland immers heeft volgens de binnenlandse deskundigen onbetwist de strengste veiligheidsregels ter wereld.

In de Duitse media overheersen ontzetting en medelijden. Op de telkens terugkerende vraag naar het waarom komt maar geen antwoord. De ‘General Anzeiger’ oppert voorzichtig dat het enige pluspunt misschien nog ligt in de verbroedering. De inzet van talrijke helpers uit het Munsterland kan volgens de Bonner krant de relatie met de vroeger toch zo moeilijke buur alleen maar verbeteren.

Duitslands grootste televisiezender WDR zegt uit diverse onafhankelijk bronnen vernomen te hebben dat het aantal doden in ieder geval 71 bedraagt. Daar doen de ontkenningen van burgemeester Jan Mans niets aan af.

Het verschil tussen het grote aantal vermisten en het langzaam oplopende dodental roept onbegrip op. Meewarig schrijft Die Welt dat Nederland en zijn inwoners heel pragmatisch zijn bij het aangeven van hun woonplek. “Een briefkaartje is genoeg om te melden dat je van de ene naar de andere stad vertrekt. Veel Nederlanders laten dat kaartje maar zitten”. Uit bureaucratisch Duits perspectief gezien is de speurtocht naar de vermisten maar een zootje en kan de overheid overduidelijk haar taak niet aan.

Bij de geintensiveerde controles blijkt in het Duitsland met de naleving van de strenge regels meer mis dan aanvankelijk verondersteld. Op amper dertig kilometer van Enschede werd in Bentheim een illegale opslag ontdekt van honderd ton vuurwerk. De ontruiming van de 21 vrachtwagenlading explosief materiaal _ precies zoveel als te Enschede de lucht in ging _ moet voor het weekeinde voltooid zijn.

In Berlijn stelden controleurs vast dat de grote vuurwerkfabriek Comet doodleuk een gedeelte van de vergunningplichtige hallen heeft onderverhuurd. De sleutel tot het afgesloten gedeelte bleek niet beschikbaar. Comet heeft toestemming om op zijn 120.000 vierkante meter grote bedrijfsterrein 1,9 ton van het licht ontvlambare zwarte kruit op te slaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels