nieuws

Slimme techniek bestuurt installaties kantoor feilloos

bouwbreed

BODEGRAVEN – Verlichting, energiebeheer, brandmelding, zonwering, luchtbehandeling, klimaatregeling, inbraakmelding: elk kantoor en fabriek zit vol met installaties die al dit soort zaken besturen. Vaak zijn het aparte systemen die apart worden aangestuurd. De LON-technologie (Local Operating Network) gaat er in de toekomst voor zorgen dat al deze installaties feilloos samenwerken. LON maakt van de besturingssystemen een netwerk dat heel flexibel is en per ruimte kan worden ingeregeld.

“In de besturingstechniek heeft LON de toekomst”, zegt J. van Helmond van Unica Regeltechniek uit Zwolle. Hij is er mede voor verantwoordelijk dat de zeer ver doorgevoerde LON-techniek in het meest energiezuinige kantoorgebouw van Nederland, de Thermo-Staete in Bodegraven, optimaal functioneert. De Thermo-Staete is het visitekaartje van de bedrijven Edifico en DWA. Het ontwikkelen van het LON-systeem is in nauwe samenwerking tussen Unica en DWA gebeurd, met als resultaat dat dit unieke kantoor is uitgeroepen tot het beste LON-project van 1999.

Opmars

“LON is duidelijk in opmars”, vertelt ing. E. Klop van DWA die het bouwmanagement van het opmerkelijke kantoor heeft gedaan. “Het aardige is dat wij zowel mede-ontwikkelaar zijn als gebruiker van de integrale LON-toepassing in ons gebouw. Unica zette ons gaande de bouwplannen op het spoor van de LON-technologie. Onze plannen waren en zijn ambitieus: integrale LON-toepassing voor alle regel- en bedieningsfuncties, inclusief ons eigen meet- en evaluatieprogramma.”

De consequente toepassing van LON-technologie in De Thermo-Staete vergde erg veel denk- en ontwikkelingswerk. “LON wordt nu al wel toegepast bij betrekkelijk eenvoudige aan- en uitfuncties zoals voor zonwering. In ons kantoor zijn de bouw-, installatie- en regeltechniek echter zeer nauw met elkaar verweven. En regelfuncties zoals de klimaatbeheersing waren voor de LON-techniek nog niet zo ver ontwikkeld. Het is voor het eerst dat LON integraal wordt toegepast. We zijn sinds we dit pand een half jaar geleden betrokken nog regelmatig bezig de regelingen te optimaliseren”, zegt Klop.

Voor minder complexe toepassingen ziet Klop nu al veel mogelijkheden. Het voordeel van LON is bijvoorbeeld dat elke kantoorruimte apart is in te regelen: verlichting, klimaatbeheersing, verwarming; alles kan op maat worden geregeld.

Klop: “Je kunt heel slim regelfuncties combineren en zo dubbele voorzieningen terugdringen. Bij ons is het brandalarm bijvoorbeeld helemaal geintegreerd. Dat zag de brandweer eerst niet zitten, maar we hebben aannemelijk weten te maken dat het alarm voldoet aan de eisen. Bij sterke rookontwikkeling gaan nu bijvoorbeeld automatisch de ramen in het dak van het atrium open, zodat de rook weg kan.”

Een ander voorbeeld van een slimme LON-toepassing is de zogeheten elektrische ‘peak shaving’. Als het elektriciteitsgebruik tijdelijk een te hoge piek mocht krijgen, worden via de LON-besturing de lift, de koffieautomaat, kookplaten, een deel van de verlichting en de elektrische boilers tijdelijk uitgeschakeld. Er is dan dus niemand nodig die eerst moet bedenken wat er aan de hand is en vervolgens handmatig allerlei knoppen moet omzetten.

Standaardisering

Een groot winstpunt is volgens Van Helmond dat er dankzij LON veel minder bekabeling nodig is. “Heel veel apparatuur heeft tegenwoordig standaardsensoren ingebouwd die je voor allerlei verschillende regelfuncties kunt gebruiken. Je hoeft dan dus niet meer voor elk soort installatie aparte bekabeling aan te leggen. Dankzij de vergaande standaardisering is alles goed op elkaar af te stemmen en kun je LON heel direct toepassen. Je kunt ook nog eens goed bijhouden hoe alles functioneert. Door deze monitoring worden veel gegevens bekend waarmee je het afstellen en afstemmen van de installaties steeds beter kunt uitkienen.”

Reageer op dit artikel