nieuws

Schachten bouwen tot dertig meter breed en diep

bouwbreed

Een buisvormige constructie maken, loodrecht de grond in. Dat kan al sinds jaren, maar de diameter van het geheel blijft meestal beperkt. Tenzij wordt gewerkt met een diepwandmethode. Het octrooi dat onlangs is verleend op weer een andere aanpak, spreekt over een ‘werkwijze voor het vervaardigen van een verticaal in de grond reikend buislichaam’. De uitvinder noemt het schachtbouw.

octrooi nummer: 1009683

octrooihouder: W.H.J. Holtkamp uitvinder: W.H.J. Holtkamp

Het idee ontstond ongeveer 8 jaar geleden, toen gww-aannemer W. Holtkamp in zijn achtertuin een zakput maakte met een diameter van 2 meter. Met een provisorische bekisting en zonder graafmachine. In een mum van tijd zat hij op een diepte van 6 meter. In feite heeft hij de jaren daarna voortgeborduurd op die eerste aanpak.

Draagconstructie

Zijn methode maakt gebruik van een buitenbekisting, die op de bodem rust, en een binnenbekisting, die hangt aan een draagconstructie. In het centrum van de 2 ringvormige bekistingen zit een vooraf de grond ingedreven centrale buis van maximaal 30 meter lengte. De relatief smalle ruimte tussen binnen- en buitenbekisting wordt voorzien van bewapening, met aan de onderkant een wigvormige bodemring, en vervolgens volgestort met hydraulische mortel. Na uitharding vormt dit de eerste, ongeveer een meter hoge, ringsectie van het te maken buislichaam. De maximale diameter ervan ligt op ongeveer 30 meter. Door het weggraven van de grond onder de bodemring en het afvoeren ervan via de ruimte tussen binnenbekisting en de centrale buis, zakt het uitgeharde beton de bodem in. Bij herhaling van deze stappen groeit het buislichaam steeds verder aan.

Wokkels

Als het grondwater is bereikt, verandert de graaftechniek. Nu schraapt een soort wokkels modder naar een zuigbuis, die het grond/watermengsel vervolgens naar boven afvoert. Retourwater via de centrale buis voorkomt daling van het grondwaterniveau. Bij het bereiken van de gewenste diepte kan via een onderwaterstorttechniek een afsluitende bodemplaat worden gemaakt, net boven het uiteinde van de centrale buis.

Inmiddels is het octrooi toegekend en het systeem in droge grond beproefd tot een diepte van 12 meter. De tests van de onderwateraanpak beginnen binnenkort. Die natte methode staat niet beschreven in octrooi 1009683, maar wel in een tweede, Europees octrooi.

Opslagruimten

Tot eind juni werkt Holtkamp nog fulltime als adviseur bij zijn oude bedrijf, daarna nog maar voor 30 uur per week. De rest van zijn tijd gaat hij dan steken in zijn nieuwe schachtbouwproject. Hij ziet grote mogelijkheden voor zijn methode bij het construeren van ondergrondse opslagruimten, die meteen kunnen dienen als fundament voor bovengrondse gebouwen. Vol vertrouwen geeft hij zijn project een jaar de tijd om een succes te worden.

Joost Melten

Binnen (1) – en buitenbekisting (2) worden op de gewenste afstand gehouden door een U-vormig brugelement (17) met span-elementen (15, 16). Het geheel hangt aan een draagconstructie (12). De ruimte (3) tussen binnen- en buitenbekisting wordt volgestort met hydraulische mortel. Door het weggraven van de grond onder de bodemring (20) zakt de uitgeharde betonring (7) de grond in.

Reageer op dit artikel