nieuws

Ruzie over tijdstip van betaling verleden tijd

bouwbreed

phoenix – Bouwers en hun klanten hoeven in de staat Arizona niet meer te kibbelen over wanneer rekeningen precies moet worden verstuurd en betaald. De gouverneur van de staat heeft begin april een wet ondertekend waarin die betalingen officieel worden geregeld.

De wet stelt dat een bouwer elke dertig dagen een rekening moet indienen die de klant binnen zeven dagen moet betalen. Krijgt de aannemer zijn geld later, dan mag hij 1,5 procent rente berekenen.

Op hun beurt moeten de aannemers binnen zeven dagen na ontvangst van een factuur met hun onderaannemers afrekenen.

Bij overschrijding van de termijn van zeven dagen, kan een aannemer de klant schriftelijk sommeren binnen zeven dagen te betalen. Als er dan nog geen geld is, mag een aannemer het werk staken. Onderaannemers mogen drie dagen na een aanmaning met hun werk stoppen.

Aannemers en opdrachtgevers kunnen in onderling overleg van deze voorwaarden afwijken. Maar dan moet op elk blad papier dat betrekking heeft op het project _ tekeningen, rekeningen _ met grote letters een boodschap staan dat in dat specifieke geval van de normale condities wordt afgeweken.

Mogelijk

De reacties op de nieuwe wet zijn positief. Een woordvoerder van de Kamer van Koophandel van Arizona verklaarde tegenover het vakblad Engineering News Record dat de Kamer aanvankelijk tegen de wet was geweest. Maar de uiteindelijke versie maakt afwijken van de regels mogelijk, mits dat in onderling overleg gebeurt en dat was voor de Kamer genoeg om de wet te steunen.

Ook aannemers zijn tevreden. “Het is een wet die iedereen verplicht alle regelingen openlijk op tafel te leggen”, zei David Martin, voorzitter van de vereniging van aannemers in Arizona. Hij vertelde Engineering News Record dat deze wet ervoor zorgt dat iedereen op tijd wordt betaald. Dat lost een groot probleem op en dat is goed voor alle aannemers, aldus Martin.

Reageer op dit artikel