nieuws

Ruben van Houwelingen (54) van de gelijknamige firma uit Hardinxveld Giessendam: “In deuren is alles mogelijk! Ziekenhuizen, politiebureaus, gevangenissen, Schiphol tot aan vluchtdeuren in tunnels, elk gebouw is weer anders.

bouwbreed

Hier werk ik met gemakkelijk materiaal: geperst spaanplaat met een kunststof beplating en een hardhouten kantje. De vijtig kilo wegende deur wordt eerst pas geschaafd, marges van centimeters komen voor. Dan de afmontage; scharnieren, sloten deurkrukken en eventueel deurdrangers.

In totaal plaats ik hier 1200 deuren in de kleuren wit tot donkerpaars. Het is specialistisch werk, ik werk alleen omdat je met twee man geen deur kunt afhangen. Dan sta je elkaar maar tegen te houden!

In het hotelgedeelte van het gebouw zitten geluidwerende deuren, door een sleuf onderaan de deur en een aluminiumprofiel met een flexibel rubberstrip sluit de kier tot aan de dorpel af!

In de gevangenis van Heerhugowaard heb ik ooit een kogelvrije hardhouten deur geplaatst. Het van oorsprong 80 millimeter dikke materiaal was terug geperst tot 40 millimeter. Wel kogelwerend, maar niet te tillen.

Is er een betere arbo-wetgeving nodig in verband met het gewicht van deuren? “Ik doe dit werk al vanaf 1969 en heb dus ook met brandvertragend asbest gewerkt, maar een lichtere vulling? Graag!”

Foto: Ries van Wendel de Joode

De deurenhanger

Reageer op dit artikel