nieuws

Razzia in strijd tegen corruptie Keulse bouw

bouwbreed

Justitie en belastingdienst hebben in Keulen grootschalig invallen gedaan bij gemeente en bedrijven. Aanleiding is het vermoeden van bouwfraude, verduistering en het betalen van smeergeld.

Bij de zoekactie zijn, inclusief de begeleidende agenten van politie, circa negentig overheidsdienaren ingezet. Met de razzia stoot justitie door tot de top van het Keulse stadsbestuur. De klopjacht richt zich op zes hoge ambtenaren bij zowel de afdeling Straten en Verkeerstechniek als het ressort nieuwbouw van de ambtelijke dienst die verantwoordelijk is voor rioleringen. Ook zeven bouwondernemers kregen onverwacht bezoek. In totaal richtte de actie zich volgens hoofdofficier van justitie Regine Appenrodt op 28 objecten, waaronder kantoren en de woningen van de verdachten.

Netwerk

De verdenking bestaat dat in Keulen een efficiënt netwerk bestaat waarvan de leden elkaar de bal toespelen. In ruil voor opdrachten kreeg een chef een goedkope financiering van zijn woning aangeboden. Anderen profiteerden in strijd met de regels van leuke reisjes, dure etentjes en lieten kosteloos hun huis opknappen. Jarenlang werden verhoogde rekeningen uitgeschreven. De indruk bestaat dat een medewerker van de met controle belaste rekenkamer een oogje toekneep.

Schoon schip

Al sedert december 1998 probeert justitie met krachtig optreden de bezem te halen door het raadhuis van Keulen. Een speciale misdaadcommissie richt zich sindsdien op de corruptie onder de stadsbestuurders. Anderhalf jaar geleden werden 22 ambtenaren gearresteerd, van wie vijftien een bekentenis aflegden. Verschillende ondernemers kregen een veroordeling. Tot nu toe zijn al vier keer grootschalig invallen gedaan. De Keulse politici roepen in koor schande en zeggen zo snel mogelijk schoon schip te willen maken om hun stad van alle blaam te zuiveren. Drie van de verdachte ambtenaren zijn lokaal prominente leden van de liberale partij FDP.

Reageer op dit artikel