nieuws

Razendsnel huizen bouwen met houten blokken

bouwbreed Premium

birmingham – Lego voor volwassenen. Het beeld is al vaker gebruikt wanneer een nieuw IFD-bouwsysteem werd geintroduceerd. De vergelijking gaat zeker op voor de Steko- blokken, die deze week te zien zijn op de beurs Interbuild in Birmingham.

Construction Resources, het bedrijf dat sinds twee jaar duurzame bouwproducten in Engeland distribueert, heeft de beursstand opgebouwd uit houten blokken, die met deuvels in elkaar klikken en waarmee in een mum van tijd een muur wordt opgetrokken. Zonder lijm, spijkers of schroeven.

Het casco van een woning staat in een a twee dagen, daarna kan de afwerking beginnen. Aan de buitenkant moet er beplating tegenaan. Aan de binnenkant volstaat in principe een laagje verf. Leidingen kunnen door de deels holle blokken worden gevoerd. Om de isolatiewaarde op te voeren, kan daarna cellulose in de spouw worden gespoten.

Het systeem is afkomstig uit Zwitserland, waar het nu zo’n vier jaar in de handel is. In Nederland is het nog niet verkrijgbaar. Er zijn gebouwen met drie verdiepingen uit opgetrokken. Volgens de bedenkers zijn vijf bouwlagen mogelijk.

De blokken worden met hoge maatnauwkeurigheid geproduceerd door computergestuurde machines. Wie zijn bouwplan opstuurt naar Steko, krijgt een gedetailleerde tekening terug, waarin de meest efficiente combinatie van blokken is uitgetekend. De blokken zijn in verschillende maten beschikbaar. De dikte is altijd 160 millimeter.

Op basis van de tekening zaagt Steko de blokken zodanig voor, dat scheidingswanden, hoeken, kozijnen en andere voorzieningen gemakkelijk aangebracht kunnen worden. Zo nodig levert het bedrijf ook staalkabels waarmee de muren voorgespannen kunnen worden.

Volgens een Zwitsers onderzoek is het systeem net zo duur als andere houtbouwsystemen. De fikse fabricagekosten worden terugverdiend door de extreem korte montagetijd.

Het casco van een woning opgetrokken uit houten Steko-blokken staat in een a twee dagen.

Reageer op dit artikel