nieuws

Producentenprijzen omhoog door olie

bouwbreed

den haag – De Nederlandse producentenprijzen zijn in maart met 0,9 procent gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Vergeleken met maart vorig jaar namen de prijzen met 12 procent toe. Exclusief de prijzen van aardolieproducten stegen de prijzen met 5,1 procent.

Door ontwikkelingen op de wereldmarkt werden olieproducten in een jaar tijd 122 procent duurder. Alleen al in maart werd deze productgroep 7,8 procent prijziger.

In de productgroep glas- aardewerk-, cement- en kalkindustrie, ofwel de bouwgrondstoffenindustrie, was een heel ander beeld te zien. De prijzen in deze tak blijven al jaren min of meer constant. Het verbruik daarentegen neemt vooral de laatste maanden behoorlijk toe. Ten opzichte van februari steeg het verbruik met 1 procent, en ten opzichte van maart 1999 nam het verbruik met 7 procent toe.

Reageer op dit artikel